Pentru cei care la Revoluţia din 1989 aveam mai mult de 10-11 ani, numele localităţii Scorniceşti este la fel de cunoscut precum New York-ul pentru generaţia post-decembristă.
La Scorniceşti era fabrică de Pepsi, satul, transformat în oraş în ultimii ani de comunism, avea unul dintre cele mai moderne stadioane ale vremii, avea o fabrică de confecţii care făcea blugi dar, cel mai important, aici s-a născut şi a copilărit cel care avea să fie unul dintre cei mai duri dictatori din Europa de Est. Şcolarii erau aduşi la Scorniceşti în excursie de către tovarăşele învăţătoare, ca să vadă de unde a plecat fiul de cizmar ce a ajuns să schimbe soarta unei ţări întregi. Ba unii era făcuţi pionieri chiar în curtea casei părinţilor lui Nicolae Ceauşescu, pentru a-şi începe glorioasa carieră de viitori comunişti într-un loc plin de semnificaţii.
Scorniceştiul ante-decembrist era plin de turişti în fiecare zi, majoritatea venind aici şi pentru „turismul de aprovizionare“, ştiut fiind la vremea respectivă că în Scorniceşti găseai de toate.
Acum, la 21 de ani de la revoluţie, fostul loc de pelerinaj laic şi-a pierdut aura de „buricul ţării“, dar, contrar aşteptărilor, casa memorială în care s-a născut şi a copilărit fostul dictator Nicolae Ceauşescu este îngrijită şi curată, accesul este liber iar încăperile aduc aminte de o casă tradiţională de la Muzeul Satului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu