Caricaturistul Guillermo Mordillo a murit

Caricaturistul argentinian Guillermo Mordillo a decedat la vârsta de 86 de ani în timp ce se afla pe insula spaniolă Mallorca, au anunţat luni reprezentanţii artistului, potrivit AFP. 

'Confirmăm cu tristeţe că M. Mordillo a decedat în noaptea de 29 spre 30 iunie', a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei Rubinstein, cu sediul în Olanda, care deţine drepturile de autor ale operei ilustratorului. Ilustraţiile sale erau pline de un umor negru la care artistul se referea ca la tandreţea fricii.

Această caracteristică este ilustrată de unul dintre desenele cele mai distribuite pe reţelele de socializare după aflarea veştii morţii ilustratorului, reprezentând un bărbat arestat de poliţişti în timp ce îşi picta acoperişul locuinţei, situate într-un cartier de case identice şi lipsite de culoare, cu valuri mari în culoarea roz.

'Oamenii mă întreabă uneori de unde îmi vin ideile. Lucrurile sunt clare pentru mine: ideile sunt asemenea fluturilor, au o existenţă efemeră, iar eu încerc să le prind', a povestit el, cu ocazia unui interviu acordat în 2011. Mordillo s-a născut la Buenos Aires în 1932, în acelaşi an cu compatriotul său Quino şi cu ilustratorul francez Sempe, cu care a fost comparat deseori. Şi-a început cariera în publicitate şi în ilustraţie, după care, la vârsta de 20 de ani, a înfiinţat studioul de desene animate Calas - potrivit editurii Glenat, editorul francez al lucrărilor sale, aflate la graniţa dintre bandă desenată şi desen umoristic.

A cunoscut succesul în Spania

S-a stabilit în 1963 la Paris, unde ilustraţiile i-au fost publicate în revistele Lui, Paris-Match, Marie-Claire sau Pif Gadget. A cunoscut apoi succesul în Spania, potrivit Glenat, care a subliniat în principal succesul său astronomic în Marea Britanie şi Germania. 'Am primit numeroase mesaje de condoleanţe pe reţele de socializare care demonstrează popularitatea sa în lumea întreagă şi respectul cu care era înconjurat de toate generaţiile', au precizat, într-un e-mail trimis AFP, Peter şi Geraldine Radzimn, de la editura Art Petrus, cu sediul la Monaco, care se ocupa în principal cu editarea colecţiilor artistului.

Târgul de carte pentru copii de la Bologna, Italia, i-a dedicat în 1998 o expoziţie specială intitulată grădina secretă a lui Mordillo, concepută ca un omagiu afectuos consacrat unuia dintre cei mai importanţi ilustratori ai acestui secol. Această expoziţie a inclus primul său desen animat, creat la vârsta de 12 ani, primele ilustraţii realizate în anii '50 în Argentina şi Peru, fabulele fără dialog destinate copiilor din anii '70 sau animaţiile sale cu girafe. Ceremonia de înmormântare urmează să se desfăşoare joi în Mallorca, potrivit Art Petrus, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel