Cancelarul austriac Kurz, investigat de procurorii anticorupție

Facebook - Sebastian Kurz
Facebook - Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că este investigat de procurorii anticorupție.

Conform BBC, liderul austriac a explicat că este suspectat că a făcut declarații neadevărate în cadrul unei comisii parlamentare. Membrii legislativului austriac au investigat acuzații de nepotism, printre care și numirea loialului membru de partid Thomas Schmid ca șef al întreprinderii de stat din Austria.

Mesajele de pe WhatsApp de pe telefonul lui Thomas Schimd sugerează că liderul Austriei, Kurz, ar fi știut să răspundă la mai multe întrebări decât se credea anterior. Acesta neagă că a greșit cu ceva.

Miercuri, Kurz a anunțat că „a încercat întotdeauna” să spună adevărul în fața comisiei de audiere și că nu își va da demisia din funcția de cancelar al Austriei. Acesta a adăugat că n-are nimic împotriva unei audieri în fața unui judecător. Kurz a mai spus că șeful personalului său, Bernhard Bonelli, este anchetat la rândul său.

Ibizagate, prima lovitură pentru Kurz

Decizia procurorului pentru corupție și alte ilegalități economice de a-l investiga pe Kurz vine după mai multe evenimente care au lovit guvernul lui Kurz în ultimii doi ani. În mai 2019, guvernul de coaliție pe care îl conducea s-a prăbușit după scandalul numit Ibizagate cauzat de formațiunea de extremă dreapta Partidul Libertății.

La 34 de ani, Kurz s-a întors la putere la începutul anului 2020, formând o coaliție cu Partidul Verzilor. În februarie 2021, casa unui prieten apropiat, ministrul Finațelor Gernot Blumel, a fost percheziționată de procurori într-o anchetă legată de finanțările ilegale ale partidului. Totul ar fi plecat de o companie de jocuri de noroc.

Cea mai nouă anchetă este despre numirea lui Schmid în fruntea Öbag

Cea mai nouă investigație are legătură cu numirea din 2019 a lui Schmid în fruntea Öbag, o companie de stat care supraveghează alte 11 firme deținute sau deținute parțial de Austria.

Cancelarul a negat sub jurământ, în fața parlamentarilor, în iunie 2020, că a avut vreo influență asupra numirii lui Schmid în funcția bănoasă. Acesta a spus comisiei că în timp ce îl consideră pe Schmid bine calificat, a fost totuși o decizie luată de consiliul director al Öbag. Kurz a spus că nu-și aduce aminte să-l fi susținut în funcție. „Primești tot ce vrei, oricum”, ar fi scris pe WhatsApp Kurz. Răspunsul lui Schmid a fost: „Sunt atât de fericit :-))) Îmi iubesc cancelarul”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel