Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 15 septembrie - Cruce neagră

Ema Apostu / 14 sep 2018 / 18:09 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Pe data de 15 septembrie, este prăznuit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568, în oraşul Raguza din Dalmaţia. La 15 ani, a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani, ajunge pe Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Aici s-a călugărit şi a primit numele de Iosif.

În anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Partoş, aproape de Timişoara, unde a şi încetat din viaţă. Potrivit tradiţiei, în momentul trecerii sale în nefiinţă, clopotele mănăstirii au început să bată singure, scrie crestinortodox.ro. A fost înmormântat în naosul bisericii manăstireşti.

În urma adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.

Sfântul Iosif cel Nou a salvay de la un incendiu o parte din Timişoara. Această minune este trecută şi în Acatistul care îi este închinat:

"Ca să arăţi marea ta milostivire pentru turma ta şi râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timisoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale şi oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ţie în ajutor, întinderea focului".


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22