Buzura a murit. Iliescu: Am aflat cu mare durere vestea

Ion Iliescu a vorbit, într-o intervenție telefonică la Punctul de întâlnire, de la Antena 3, despre academicianul și scriitorul Augustin Buzura, care s-a stins din viață, luni, la vârsta de vârsta de 78 de ani.

"Am aflat cu mare durere vestea încetării din viață a lui Augustin Buzura. Scriitor unanim apreciat care s-a afirmat de la început prin valoarea scrierilor sale. Am avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape și de a-l aprecia pentru calitățile sale umane. Om de mare discreție și modestie. Și un bun prieten. Eu, și la propunerea lui, l-am desemnat ca primul președinte al ICR unde s-a și afirmat prin calitățile sale. El a fost cel care a lansat această instituție. Îi voi păstra întotdeauna o amintire caldă", a spus Ion Iliescu, la Antena 3.

Scriitorul Augustin Buzura a murit, luni, la vârsta de 78 de ani.

Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berința din județul Maramureș.

A urmat liceul la Baia Mare și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie.

[citeste si]

A fost redactor, secretar general de redacție, redactor-șef al revistei "Tribuna" din Cluj, la care a debutat în 1960.

A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri Capul Bunei Speranțe (1963). După încă o culegere de povestiri și nuvele (De ce zboară vulturul?, 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă și largă cunoaștere din partea criticii și a publicului.

Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă. A publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură și cultură din țară și străinătate. A scris și scenarii de film.

Este membru titular al Academiei Române din martie 1992.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel