Brexit. Răspunsul unor parlamentari britanici către germani: Putem fi...

Brexit
Brexit

Un grup transpartinic de parlamentari britanici, cărora li s-a adăugat fostul fotbalist Gary Lineker, lansează un apel ca Marea Britanie şi Germania să rămână prietene după ce Brexit-ul va deveni realitate, transmite vineri Press Association. 

Într-o scrisoare către cotidianul german Die Welt, semnatarii au recunoscut 'tristeţea autentică' încercată de multe persoane la iminenta plecare a Marii Britanii din UE, dar au insistat că cele două ţări rămân 'în mare măsură de aceeaşi parte'. Textul a fost redactat ca răspuns la o scrisoare emoţionantă trimisă cotidianului Times luna trecută de o serie de personalităţi germane - de la politicieni, oameni de afaceri, artişti şi până la fostul fotbalist Jens Lehmann -, care le-au adresat un apel britanicilor să rămână în Uniunea Europeană În scrisoare, autorii invocau 'legendarul umor negru britanic', ceaiul cu lapte şi mersul la pub după programul de muncă, neuitând însă rolul Marii Britanii în reprimirea Germaniei în rândul statelor suverane după 'ororile' din cel de-Al Doilea Război Mondial. Semnatarii scrisorii publicate în Die Welt, printre care şi nepotul lui Winston Churchill, Nicholas Soames, răspund pe un ton similar la ceea ce, spun ei, este 'o aducere aminte emoţionantă şi amuzantă a ceea ce avem în comun'.

'Cuvintele voastre sunt o aducere aminte că, pentru mulţi europeni, UE nu este despre cote, directive, rabaturi şi control, ci despre ceva mai profund', scriu ei. 'Sunt o aducere aminte că, pentru Germania, Europa a fost o salvare după ororile din anii 1930 şi 1940, care a învins şi a înlocuit naţionalismul drept cauză definitorie. Şi o aducere aminte că vă încearcă o tristeţe autentică la îndepărtarea noastră de la ceea ce aţi sperat a fi o misiune comună', adaugă ei. 'Dar noi vrem să fim în continuare prieteni. Ne plac berea voastră, fotbalul vostru, unora dintre noi le place chiar şi bucătăria voastră. Având în vedere provocările cu care ne confruntăm, avem nevoie să facem front comun pentru a susţine valorile de toleranţă şi deschidere despre care spuneţi că ne sunt definitorii', mai spun autorii.

„Spunem mai clar că nu ne...”

Scrisoarea mai arată că dezbaterea despre Brexit în Regatul Unit i-a arătat pe britanici 'divizaţi şi ranchiunoşi'. 'Acesta ameninţă reputaţia britanică de bun-simţ şi pragmatism, mai ales când lumea ne priveşte mai atent decât de obicei', avertizează ei. 'Scrisoarea voastră ne-a reamintit că, deşi am votat pentru Brexit, trebuie să spunem mai clar că nu ne vom retrage de la responsabilităţile noastre globale. Britanicii sunt deschişi spre exterior şi implicaţi în lume', insistă autorii scrisorii.

'Oricare vor fi mecanismele şi sub-clauzele relaţiei noastre viitoare, tonul textului este neschimbat - suntem în continuare prieteni şi în mare măsură de aceeaşi parte', încheie semnatarii scrisorii, membri conservatori şi laburişti ai Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor, notează Agerpres.

VEZI ȘI: Alegeri prezidențiale 2019. Astrologul Burculeț: SURPRIZA la care nimeni nu se va aștepta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel