Brexit: Marea Britanie resimte primele efecte economice

BREXIT
BREXIT

Rata inflaţiei în Marea Britanie a ajuns în august la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, pe fondul deprecierii lirei sterline şi al creşterii preţurilor la îmbrăcăminte şi combustibil, transmit BBC şi Bloomberg. 

Creşterea preţurilor de consum a accelerat la 2,9% luna trecută, faţă de 2,6% în iulie, acesta fiind cel mai semnificativ avans începând din iunie 2013, a anunţat, marţi, Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Economiştii se aşteptau la menţinerea ratei inflaţiei la 2,7%. 

ONS a precizat că una dintre cauzele principale ale creşterii preţurilor în august a fost majorarea preţului la ţiţei pe plan global şi sporirea costurilor de import pentru retaileri, în urma deprecierii lirei sterline după votul din 23 iunie 2016, în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit). Preţurile articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte au urcat cu 4,6% în august, comparativ cu perioada similară din 2016, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1997. 

Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat recent proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,7%, de la 2,4%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel