EXCLUSIV  Borza, previziunea anului despre Tăriceanu

Remus Borza
Remus Borza

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a achitat definitiv pe Călin Popescu-Tăriceanu în dosarul în care preşedintele Senatului era acuzat de mărturie mincinoasă. Deputatul Remus Borza anticipase o astfel de hotărâre încă de anul trecut. 

DNA declarase apel în dosarul în care Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului și liderul ALDE, a fost achitat în primă instanţă, cauza fiind înregistrată la ÎCCJ în 2018, de atunci fiind mai multe amânări ale judecării. La începutul acestei săptămâni, ÎCCJ a respins recursul DNA şi a menţinut decizia de achitare de la prima instanţă.

Anul trecut, în mai, după ce magistraţii ÎCCJ au decis să schimbe încadrarea pentru Călin Popescu-Tăriceanu din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pe preşedintele Senatului pentru această acuzaţie, deputatul Remus Borza a făcut o previziune în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews. În contextul în care decizia ÎCCJ din 2018 nu era definitivă, Remus Borza a spus că va urma o astfel de hotărâre. Deputatul a vorbit despre achitare chiar de la momentul trimiterii în judecată.

De asemenea, în mai 2018, Remus Borza a susținut că decizia în ceea ce-l privește pe Tăriceanu reprezintă „un act de normalitate, o veritabilă declarație de independență și emancipare a Înaltei Curți de Casație și Justiție de sub influența nefastă a binomului în ceea ce privește credibilitatea, justețea și echitatea actului de justiție". Deputatul a făcut și următoarele precizări: „DNA ar trebui să se concentreze pe marile dosare de corupție, fie că vorbim de Microsoft, de AEDS, de contractele de achiziții și lucrări publice, și nu de găinării, precum doi păstrăvi, un caltaboș, 50 de lei lui nașu', 200 de lei lui doctoru' sau 100 de lei lui profesoru'".

Remus Borza considera că e nevoie de o analiză serioasă a activității DNA, pentru ca, în urma acestei evaluări, să se identifice și să se ia acele măsuri care să conducă la recredibilizarea și relegitimarea instituției. „Susțin DNA și DIICOT în demersul lor de a combate corupția, crima organizată, evaziunea fiscală și contrabanda. Dar activitatea acestor două structuri de elită din cadrul Parchetului General trebuie să se desfășoare într-o deplină legalitate în ceea ce privește instrumentarea cauzelor și administrarea probelor, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului", spunea atunci deputatul Remus Borza.

VEZI ȘI: Borza scoate Constituția. Analiza de care se tem Iohannis, Cioloș și comisarii europeni care au îngenunchiat România

Tăriceanu, prima reacție după achitarea definitivă

Călin Popescu-Tăriceanu a spus, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, în urma achitării, bucuria sa este umbrită de faptul că ştie că foarte mulţi alţi oameni care au fost sau sunt în aceeaşi situaţie cu el nu şi-au încheiat încă procesele. „În 2015, când s-a pornit acţiunea DNA, la vremea respectivă eram singurul care avea curajul să vorbească despre abuzuri", a precizat liderul ALDE. 

„Borza Analytica”, în fiecare joi la DCNews

Amintim că deputatul Remus Borza analizează la DCNews principalele subiecte de pe scena politică, în fiecare joi, începând cu ora 11.00, în cadrul emisiunii „Borza Analytica”. Previziunile lansate la DCNews de Remus Borza s-au adeverit rând pe rând. 

VEZI ȘI: Donald Trump-Kim Jong-un, summit istoric. Borza a avut dreptate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel