Blinken: Washingtonul nu cere nimănui să aleagă între SUA şi China

SUA nu cer 'nimănui' să 'aleagă' între ele şi China, a spus joi secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei vizite în Arabia Saudită, manifestând un front comun cu acest partener puternic din Golf, în pofida a numeroase divergenţe, relatează AFP.

Mare rival al Washingtonului, China şi-a consolidat relaţiile comerciale şi diplomatice în Orientul Mijlociu, în mod tradiţional sub influenţa americană, şi a monitorizat chiar recenta apropiere dintre cei doi mari rivali din regiune, Iranul şi Arabia Saudită.

'Nu cerem nimănui să aleagă între Statele Unite şi China'

'Nu cerem nimănui să aleagă între Statele Unite şi China. Încercăm pur şi simplu să demonstrăm beneficiile parteneriatului nostru şi proiectul pozitiv pe care îl aducem', a spus Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Riad cu ministrul saudit de Afaceri Externe, Faisal bin Farhan.

Omologul său saudit a confirmat că legăturile dintre ţara sa şi Beijing vor 'creşte probabil', adăugând în acelaşi timp 'un parteneriat de securitate puternic cu Statele Unite'.

Citește și: American condamnat la închisoare pe viaţă în China pentru 'spionaj'

Un american de 78 de ani, rezident permanent al Hong Kong-ului, a fost condamnat în China la închisoare pe viaţă pentru 'spionaj', a transmis un tribunal local, potrivit AFP.

În această ţară asiatică, este relativ rar să se pronunțe o sentință atât de aspră împotriva unui cetățean străin pentru un astfel de motiv. Această situație prezintă riscul de a deteriora și mai mult relațiile sino-americane, care se află deja la cel mai scăzut nivel.

John Shing-wan Leung, cunoscut şi sub numele de Liang Chengyun, 'a fost declarat vinovat pentru spionaj şi a fost condamnat la detenţie pe viaţă, dar şi la privarea pe viaţă a drepturilor sale politice', a anunțat într-un comunicat Tribunalul Popular Intermediar din Suzhou, în estul Chinei.

Bunurile sale personale, în valoare de 500.000 de yuani (66.000 de euro), au fost de asemenea confiscate în cadrul acestui proces în primă instanţă care aparent s-a desfăşurat cu uşile închise, aşa cum se întâmplă în general cu acest tip de cazuri. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel