Belarusul își face rezerve de petrol pentru "eventuale urgențe"

Belarus își face rezerve de petrol pentru "eventuale urgențe" / Foto: Pixabay, de Raimond Castillo
Belarus își face rezerve de petrol pentru "eventuale urgențe" / Foto: Pixabay, de Raimond Castillo

Belarusul anunță că va crea capacități de stocare a rezervelor de petrol pentru două luni.

SA "Gomeltransneft Drujba" (operatorul din Belarus al conductei petroliere "Drujba") pregătește un studiu de fezabilitate pentru construirea unui parc de rezervoare pentru depozitarea pe termen lung a petrolului, cu un volum de 1,35 milioane de tone, potrivit materialelor publicate pe site-ul companiei, scrie Interfax.

Ca urmare a proiectului, este planificată crearea unei rezerve de petrol pe 2 luni (1,74 milioane tone) pentru a asigura funcționarea rafinăriilor republicii la o încărcătură minimă de capacități de producție.

Belarusul vrea să aibă petrol pentru cazuri neprevăzute

Anterior, la începutul anului 2020, pe fondul unei crize cu livrări din Federația Rusă, autoritățile din Belarus au decis să mărească capacitatea instalațiilor de depozitare a petrolului la 1 milion de tone pentru a crea o rezervă strategică de petrol și produse petroliere pentru cazuri neprevăzute. 

În prezent, parcul de rezervoare a Gomeltransneft Drujba depășește 0,9 milioane de metri cubi (inclusiv 0,5 milioane de metri cubi în Mozyr și 0,4 milioane de metri cubi în Novopolotsk). Pentru o lungă perioadă de timp, acolo pot fi depozitate 390 de mii de tone de petrol, restul rezervoarelor au un scop tehnologic diferit (tancuri de tranzit, recepție de petrol din Belarus, rezervă de stat). Luând în considerare construcția planificată a rezervoarelor de stocare pentru 1,35 milioane de tone de petrol, flota totală pentru depozitarea pe termen lung va crește de 4,5 ori și se va ridica la 1,74 milioane de tone.

În conformitate cu proiectul, la stația principală de pompare a conductei de petrol - LPDS "Mozyr" (lângă rafinăria Mozyr) - vor fi construite rezervoare pentru a stoca 750 mii tone de petrol, la LPDS "Polotsk" (în apropierea rafinăriei "Naftan") - 600 de mii de tone.

Proiectul are două opțiuni



Documentația pre-proiect prevede două opțiuni pentru construcția de rezervoare pentru stocarea a 750 de mii de tone de petrol în Mozyr - la locul de la nord sau la sud de LPDS Mozyr. Proiectul se află în prezent în stadiul de colectare a datelor de referință pentru selectarea amplasamentului.

"Mărirea capacității și actualizarea parcului de rezervoare este caracteristica dominantă a dezvoltării tehnice a Gomeltransneft Drujba OJSC. Prezența volumului necesar de rezervoare tampon pentru depozitarea petrolului, în cazul unei eventuale urgențe la orice secțiune a conductei petroliere transnaționale, va asigura funcționarea stabilă a sistemului de conducte de petrol Drujba atât în Belarus, cât și pe teritoriul statelor învecinate", se arată în materialele companiei.

Belarus a finalizat recent construcția conductei interne de petrol Gomel-Gorki, cu o capacitate de 6 milioane de tone pe an. A conectat ambele rafinării din Belarus - Mozyr (în sud-est) și Naftan (în nord-vest) - pentru transferul prompt al materiilor prime, dacă este necesar.

"Gomeltransneft Drujba" (deținută de stat) face parte din principala conductă de petrol "Drujba", fluxul de tranzit al petrolului din Federația Rusă prin sistemul de conducte petroliere "Gomeltransneft Drujba", ajungând la LPDS "Mozyr" și având ramificații - în direcția de vest spre Polonia și Germania, în sud - spre Ucraina, Ungaria, Slovacia, Cehia. Conductele filialei Novopolotsk furnizează petrol rusesc rafinăriei Naftan, petrolul nu a mai fost tranzitat în direcția țărilor baltice din 2006.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel