Antonescu a scris un editorial în presa britanică. ”De ce suntem frustrați și jigniți”

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a scris un editorial pentru Politics.co.uk. Publicația britanică a postat pe prima pagină știrea că liderul român îl atacă dur pe populistul Nigel Farage, care a cerut înăsprirea condițiilor de acces pentru români în Marea Britanie. ”Suntem într-un fel frustrați și jigniți când unii sugerează că aceste restricții trebuie menținute pentru a feri lumea civilizată de un tsunami imaginar, care ar inunda-o cu criminali needucați și nespălați”, scrie Antonescu.

Iată traducerea editorialului semnat de Crin Antonescu:

”Când mi-am început cariera politică, acum 20 de ani, UE reprezenta pentru România un viitor mai democratic și mai prosper și o întoarcere în familia europeană. Acestea erau valorile când am intrat în politică. Nu mă așteptam ca românii de azi să trăiască sub amenințarea unei cetățenii europene de categoria a doua.

Ca istoric, știu că în timpul crizelor economice oamenii, înspăimântați de situația personală precară, sunt bucuroși să găsească un țap ispășitor. Și întotdeauna au fost politicieni populiști să profite electoral de fricile oamenilor. Mă întristează că această situație se repetă în Europa și mai ales în marea Britanie, în zilele noastre.

În 2007, când România a aderat la UE, am acceptat cu greu să renunțăm la cea de-a patra libertate  fundamentală a Uniunii: dreptul de a locui, lucra și învăța în orice țară membră. Am hotărât să așteptăm acest drept până în 2014. De aceea, suntem într-un fel frustrați și jigniți când unii sugerează că aceste restricții trebuie menținute pentru a feri lumea civilizată de un tsunami imaginar, care ar inunda-o cu criminali needucați și nespălați.

Realitatea este că așa ceva e puțin probabil să se întâmple. Istoric vorbind, europenii sunt reticenți în a se muta dintr-o țară în alta. Cei mai mulți nu se îndepărtează de țara în care s-au născut. Întra-adevăr, oamenii din orașul natal al lui Nigel Farage ar trebui să se întrebe câți dintre colegii lor de școală și-au căutat norocul, la fel ca  Dick Whittington, pe străzile Londrei? (Antonescu face trimitere la o povestire populară din Anglia, despre un băiat sărac din provincie care devine primarul Londrei-n.n). Răspunsul-nu prea mulți.

Istoric, Marea Britanie nu este o destinație preferată de români. Franța, Italia și Spania au o atractivitate mai mare, din cauza legăturilor istorice și culturale. Nu e surprinzător că un recent sondaj Gallup stabilea că doar un procent dintre români caută activ un loc de muncă în Insulă. Numai 4,6 dintre români au indicat ca primă destinație de relocare Marea Britanie.

Majoritatea românilor care ajung în Marea Britanie sunt dispuși să muncească, sunt tineri și educați. Ei sunt mai atrași de Londra, mai dinamică și cu mai multe oportunități de carieră.

Marea Britanie este cunoscută ca recompensând munca grea. Cei care vin în Marea Britanie doresc să dobândească experiență și apoi să se întoarcă acasă, pentru a contrui o Românie de succes. Când se întorc acasă, experința lor pozitivă din Marea Britanie înseamnă că vor alege în primul rând această țară ca partener comercial. Un cerc virtuos din care toți câștigă.

În prezent sunt 100.000 de români care trăiesc în Marea Britanie. Mulți au sub 35 de ani, 85 la sută sunt angajați. Este cea mai mare rată de angajare dintre toate naționalitățile, în Marea Britanie.  Aproape 40% au o diplomă universitară, cel mai mare procentaj dintre străinii din Marea Britanie. Sunt peste 4000 de medici și asistente în sistemul britanic de sănătate.  Să spunem lucrurilor pe nume: românii au o contribuție substanțială la economia britanică. Ei plătesc mai mult decât le-ar reveni. Comerțul bilateral dintre țările noastre a  crescut cu 7,2% în 2012. În ciuda situației economice dificile. este clar că există potențial de creștere în continuare.

Comunitatea economică o recunoaște. Vă amintiți recentele plângeri privind vizele pentru studenții din Brazilia? .Introducerea unor criterii de viză mai stricte pentru studenții  români va avea același efect negativ pentru imaginea firmelor britanice. E timpul ca liderii politici de mainstream din UK să ia atitudine mai deschis împotriva mistificărilor xenofobe și a populismului apologetic. E timpul ca ei să explice britanicilor beneficiile aduse de români Marii Britanii și viceversa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel