Angajaţi din sănătate, protest în faţa Guvernului , din cauza salariilor. Se amenință cu greva!

Membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară protestează în Piaţa Victoriei.

Aceştia flutură steaguri albastre şi galbene, folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie "Cu inflaţia crescută, sănătatea e pe ducă!", "Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat", "Doar împreună vom reuşi".

"Este un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş spre cele două ministere - Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii - şi apoi un miting în faţa Parlamentului în Piaţa Constituţiei. Este un miting stabilit în urmă cu mai bine de o lună. Noi ne continuăm programul de proteste, pentru că ceea ce Guvernul a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute, acea ordonanţă de urgenţă care prevede anumite majorări în sistemul sanitar, nu corespunde aşteptărilor salariaţilor din sănătate.

Şi anume, este o ordonanţă de urgenţă care aduce o majorare doar pe zona salariilor de bază. Această majorare se traduce într-o creştere efectivă în buzunarul salariatului în medie cu 13,9%, nu reprezintă o creştere de 20%. Pentru că ea este aplicabilă doar salariilor de bază şi nu şi celorlalte componente ale salariului şi anume sporurilor, zile nelucrătoare, pentru condiţii de muncă, pentru ture şi aşa mai departe. Guvernul ce a făcut de fapt? A acordat o creştere pentru 65% din venitul salarial, nu pentru sută la sută", a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică.

"Nu reprezintă o creştere de putere de cumpărare efectivă"

"Suplimentar, modalitatea în care a fost transpusă această creştere se depărtează inclusiv de actuala legislaţie, respectiv de Legea salarizării 153 pe 2017 şi de viitoarea lege negociată cu Ministerul Sănătăţii a salarizării aplicabilă sistemului sanitar. În loc să reaşeze echitabil salariile în sănătate şi în loc să existe o remuneraţie corectă a acestor componente, respectiv a sporurilor, în realitate prin această ordonanţă de urgenţă ne îndepărtăm de aceste deziderat suplimentar, ea nu reprezintă în fapt o creştere de putere de cumpărare efectivă, pentru că inflaţia cumulată din ianuarie 2022 cu cea estimată până în iunie 2024 se situează undeva în jurul a 28 de procente. Cum spuneam, 14% nu reprezintă nici pe departe măcar acoperirea acestui nivel al inflaţiei", a explicat Predică.

Se amenință cu greva

"La finele acestei săptămâni liderii sindicatelor se vor întâlni şi vor decide cu privire la declanşarea propriu zisă a grevei. Vineri noi am comunicat Guvernului un proiect cu privire la desfăşurarea grevei în sistemul de sănătate, după cum este cunoscut sistemul de sănătate este unul cu anumite restricţii vizavi de declanşarea grevei şi este necesar evident un protocol, un acord baza căruia se desfăşoară o grevă. Cum se asigură acea treime obligatorie, modalitatea de asigurare a urgenţelor şi aşa mai departe", a declarat Gabriel Predică.

"Marşul solidarităţii" a început cu un miting în faţa Guvernului, iar apoi protestatarii se vor deplasa spre Piaţa Revoluţiei, spre Ministerele Muncii şi Sănătăţii, unde vor avea loc alte mitinguri. Protestul se va încheia cu un miting în faţa Parlamentului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel