Algerienii, ciocniri cu forțele de ordine la Paris. Chirieac: Sper să nu se revină la tensiunile de acum 17 ani

Sursă foto: Captură YouTube
Sursă foto: Captură YouTube

Analistul politici Bogdan Chirieac a vorbit despre riscul unor degenerări, după ce au existat ciocniri la Paris între etnici maghrebieni și forțele de ordine.

Sâmbătă, 18 decembrie 2021, etnicii algerieni din Franța au ieșit pe străzi pentru a sărbători victoria Algeriei  în finala Cupei Arabe la fotbal. Algeria a învins Tunisia cu 2-0 într-o partidă care a avut loc în Qatar.

După ce partida s-a terminat, pe străzile Parisului s-a iscat un adevărat haos, iar sute de suporteri au blocat străzile Parisului, unii dintre ei intrând în conflict cu forțele de ordine. Drept urmare, au existat mai multe ciocniri și tensiuni între aceștia, precizează România TV.

Bogdan Chirieac: Sper să nu se revină la tensiunile de acum 17 ani

Invitat telefonic la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre riscul pe care îl presupune astfel de manifestări

„Poate fi o scânteie. În urmă cu vreo 17 ani (...) au fost lupte de stradă soldate cu morți și răniți, cu pagube materiale imense, între maghrebieni, mulți deveniți între timp cetățeni francezi, și forțele de ordine. A fost momentul de glorie al lui Nicolas Sarkozy care era ministru de Interne și a făcut declarația aceea extrem de controversată, numindu-i pe cei care luptau pe străzile Parisului -des ordures-, gunoaiele. A fost intens condamnat pentru asta politicianul Nicolas Sarkozi, dar francezii l-au iubit și l-au și ales președinte câțiva ani mai târziu.

Eu sper, și toți ar trebui să facem asta, să nu se revină la tensiunile interetnice tendențioase din Paris de acum 17 ani. Sper că e doar o manifestare provocată de meciul de fotbal. Atunci, noapte de noapte erau incendiate sute de mașini în periferia săracă a Parisului (...). Până la urmă, e nevoie doar de o scânteie și tensiunile interetnice încă apar, ceea ce înseamnă că mai avem mult de lucru la integrarea interetnică și interculturală“, a precizat, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac.

Algeria a învins Tunisia pentru a câștiga FIFA Arab Cup 2021

Algeria a marcat două goluri în prelungiri și a învins Tunisia cu 2-0 și a câștigat Cupei Arabe FIFA 2021.

Amir Sayoud a marcat în minutul nouă al prelungirilor, în timp ce Yacine Brahimi a marcat la finalul partidei de pe stadionul Al-Bayt din orașul Al Khor, pentru a duce Algeria la câștigarea competiției. Algeria a adăugat Cupa Arabă la titlul de Cupa Africii a Națiunilor, câștigat în 2019. 

Șutul lui fulgerător din minutul 99 l-a transformat pe Sayoud într-un erou național, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel