Alertă în Sănătate. Avertisment pentru toți românii

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru avertizează toți românii cu privire la o alertă de viroze și dă sfaturi esențiale pentru protecție. 

Transmiterea, prin vorbire sau atingere

Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, ”transmiterea de la o persoană la alta se face cu uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate mai ales la grupele de risc precum văstnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardiovasculare cronice”.

El precizează că ”răcirea bruscă, de la o zi la alta, precum şi temperaturile neobişnuite pentru această perioadă determină un stres adaptativ important pentru organism şi favorizează dezvoltarea, multiplicarea şi circulaţia virusurilor. O particularitate a virozelor din această această perioadă este un simptom chinuitor: tusea iritativă, seacă, prelungită datorată inflamaţiei mucoasei laringiene şi care cedează greu la medicaţia antiinflamatoare”. 

Iată cele cinci reguli simple transmise de medic pentru români: 

”1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile din mijloacele de transport în comun, spaţiile comerciale, în care sunt şanse crescute de a veni în contact cu o persoană infectată, care să vă transmită boala pe cale aeriană, prin contact direct sau obiecte contaminate. Nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

3. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

4. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine. E important să renunţaţi la fumat, să evitaţi consumul de alcool şi să respectaţi programul de odihnă..

5. Evitaţi automedicaţia. Trebuie să ţinenţi cont că nu există tratament specific ci doar simptomatic cu rol cu în ameliorarea stării clinice şi că orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, menţionând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel