Alegeri în Spania: Rezultat istoric pentru moştenitorii ramurii politice a ETA în Ţara Bascilor

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Victorie electorală fără precedent în Spania!

Gruparea separatistă de stânga a obținut o victorie electorală istorică duminică în alegerile regionale din Țara Bascilor, regiune situată în nordul Spaniei, transmite Agerpres. EH Bildu a crescut de la 21 la 27 de locuri în parlamentul regional, care are 75 de locuri, astfel încât acum deține același număr de deputați ca și Partidul Naționalist Basc (PNV), un partid conservator care a dominat scena politică regională de-a lungul deceniilor.

Cu toate că PNV a pierdut patru mandate, este probabil să își mențină puterea în această regiune industrială bogată, cu o populație de 2,2 milioane de locuitori și cu numeroase competențe (sănătate, educație, poliție, închisori...).

Analiștii prevăd că coaliția actuală de guvernare din regiune, formată din PNV și socialiștii premierului Pedro Sanchez, care s-au clasat pe locul al treilea, ar putea să continue în funcție. "PNV a câştigat alegerile" şi "deci îşi va asuma responsabilitatea pentru formarea guvernului regional", a declarat preşedintele acestuia, Andoni Ortuzar.

La șase ani de la dizolvarea ETA, în 2018, considerată responsabilă pentru moartea a peste 850 de persoane în patru decenii de violență, EH Bildu a adoptat o strategie electorală câștigătoare, punând cererile sale de independență în planul al doilea pentru a se concentra pe probleme sociale, de ecologie și feminism.

ETA, priză la noua generație

Acest partid, condus de un fost membru al ETA, Arnaldo Otegi, beneficiază în special de un sprijin puternic în rândul tinerilor, care au puțină sau zero experiență a vieții într-o societate bască marcată de violența ETA. "Majoritatea tinerilor care votează astăzi nu s-au confruntat cu terorismul" și dacă "suntem de stânga și îngrijorați de problemele sociale, votăm pentru Bildu", asigură unul dintre alegătorii săi, Elena Garcia, specialistă în educație, întâlnită la Bilbao.

ETA, însă, a revenit în centrul atenției în această săptămână, după ce candidatul Bildu, Pello Otxandiano, a refuzat să califice organizația separatistă armată drept grup "terorist". Confruntat cu condamnări unanime din partea clasei politice spaniole, și-a cerut iertare în cele din urmă, dar fără să-și schimbe poziția pe fond.

Aceste alegeri regionale, urmărite pe scară largă la nivel național, au plasat Partidul Socialist al premierului într-o poziție inconfortabilă de arbitru între PNV și Bildu, care sunt doi aliați esențiali ai guvernului său minoritar în Parlamentul de la Madrid. Cu toate acestea, încă de la începutul campaniei, socialiștii au exclus o alianță cu Bildu în cazul în care aceasta ar urma să câștige alegerile. EH Bildu "are o datorie față de societatea bască și atât timp cât (acest partid) nu condamnă terorismul", socialiștii "nu vor semna nici un fel de acord" în Țara Bascilor, a asigurat candidatul socialist la alegerile regionale, Eneko Andueza.

Alianța din Parlamentul spaniol cu Bildu i-au adus deja premierului Sanchez atacuri neîncetate din partea opoziției de dreapta, care îl acuză că "îi spală" pe "moștenitorii ETA". În decembrie, ajutorul acordat de socialiști EH Bildu pentru a obține primăria din Pamplona, capitala Navarei, a înfuriat în mod deosebit opoziția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel