Adrian Năstase: „Războiul care a pus capăt păcii"

Fostul premier Adrian Năstase atrage atenția, în cadrul unei postări pe blogul personal, asupra unei cărți premiată în 2014, în care există și câteva pagini, "nu tocmai măgulitoare", despre România: „Războiul care a pus capăt păcii".

În cadrul celei mai recente postări pe blogul personal, Adrian Năstase explică de ce consideră cartea semnalată una excepțională, evidențiind însă și o observație importantă a autorului.

"Mi-a plăcut foarte mult titlul acestei cărti. O carte ce a primit – pentru continutul ei – premiul pentru cea mai bună carte politică in 2014, la Political Book Awards. Cartea a fost scrisă de Margaret MacMilan si a apărut, in română la Editura Trei, anul trecut. O carte exceptională despre disparitia Europei imperiilor, despre intrigi si despre aliantele care s-au aflat fata in fata la inceputul secolului trecut. Sunt analizate, pe larg, si războaiele balcanice, crizele declansate după asasinatul de la Sarajevo, sfârsitul Concertului European. Există si câteva pagini – nu tocmai măgulitoare – despre România.

Este evocată insă alianta secretă dintre Carol I si Imperiul austro-ungar iar, in acest context, Margaret MacMilan mentionează: „Din păcate pentru viitorul aliantei secrete, maghiarii au continuat să le refuze drepturile politice românilor din cadrul granitelor lor. Inainte de 1914, cele 3 milioane de români din Ungaria erau reprezentati de cinci deputati in parlamentul maghiar, in timp ce 10 milioane de vorbitori de maghiară aveau aproape 400". O observatie importantă!", a scris, duminică, pe blogul personal, Adrian Năstase.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel