Adrian Năstase, despre inundații și politică. Prima tensiune majoră pentru Traian Băsescu

Iulie 2005. Călin Popescu Tăriceanu, atunci premier, își anunța demisia. A zguduit scena politică. Inundațiile fac ravagii în țară și duc la o decizie neașteptată, ce a creat pentru Traian Băsescu prima tensiune majoră, după cum își amintește Adrian Năstase, fost premier. 

Iată ce scrie Adrian Năstase, despre rolul inundațiilor în politică, pe blogul său:

Inundațiile au produs, de-a lungul anilor, diverse consecințe în politică. Din cauza inundațiilor, în anumite țări, unele guverne au căzut, altele s-au salvat.

Despre relația dintre inundații și politică s-a discutat destul de mult și în ultimile zile la noi, în legătură cu lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta. Mulți au crezut că, sub o anumită presiune, el va renunța la lansarea de la Craiova. Nu a renunțat. A riscat și, în opinia mea, a pornit bine în campania prezidențială.

Vă reamintesc însă ce s-a întâmplat în iulie 2005. Se împlineau șase luni de la alegeri. Guvernul Tăriceanu era sub presiunea imensă a lui Băsescu, care dorea, pe de o parte, înghițirea prin fuziune a PNL de către PD (acum are loc "înghițirea" PDL de către PNL?) și, pe de altă parte, organizarea de alegeri anticipate. În 7 iulie, Tăriceanu își anunțase intenția "fermă și irevocabilă" de a demisiona, pentru a permite declanșarea alegerilor anticipate și a determinat obținerea unei majorități "prezidențiale" pentru Băsescu și eliminarea soluțiilor "imorale".

La 12 iulie, Băsescu a organizat o "consultare" la Cotroceni, cu partidele pentru a discuta urmările acestui anunț care declanșa o serioasă "criză electorală". Într-o discuție de noapte, ce a urmat "consultării", reprezentanții PNL-PD au stabilit la Cotroceni formarea unui guvern interimar care să se formeze după demisia lui Tăriceanu ce urma să aibă loc în 18 iulie.

În PSD, opțiunile nu erau clare – Ion Iliescu și cu mine eram împotriva alegerilor anticipate – considerând că partidul era încă în convalescență – în timp ce noul președinte al PSD – Mircea Geoană era în favoarea alegerilor, probabil, considerând că, în felul ăsta, va schimba componența grupurilor parlamentare, acestea devenind mai mici dar mai "loiale".

Surpriză, însă. Într-o conferință de presă, din 19 iulie, Tăriceanu anunța intenția sa de a rămâne la conducerea guvernului, renunțând la demisie, în condițiile în care, în acele zile avuseseră loc inundații foarte grave. "Ar fi un act de lașitate, să demisionez acum" – a spus el. Se pare că un alt motiv a fost și nesiguranța lui Tăriceanu că Băsescu îl va desemna la conducerea guvernului interimar sau a celui următor alegerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel