Actrița AIMEE IACOBESCU a MURIT

Actrița Aimee Iacobescu a murit. Artista avea 71 de ani.

(w670)

Aimee Iacobescu s-a luptat cu cancerul în ultimii ani de viață. Era una dintre marile doamne ale teatrului românesc. A jucat zeci de roluri în piese și filme, dar Aimee Iacobescu va rămâne în inimile iubitorilor de film cu rolul Domniței Ralu, din seria filmelor cu haiduci.

Artista și fratele său geamăn, Dorel, s-au născut în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, dar în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.

Mama actriței era absolventă a facultății de desen și scenografie, iar tatăl era medic militar. Tata îi scria mamei scrisori de dragoste care începeau cu ma bien aimée. Numele meu de acolo provine. Tot ce am mai frumos în mine s-a născut acolo, în locurile acelea unde am copilărit. În vatra satului era o livadă și în fiecare an, primăvara, îmi propuneam împreună cu fratele meu să așteptăm momentul în care vor înflori pomii. Dar adormeam, iar livada înflorea de fiecare dată noaptea, mărturisea Aimee Iacobescu într-un interviu.

Când a debutat în teatru

Debutul în teatru a avut loc la vârsta de 16 ani, când a jucat în spectacolele Alizuna de Tina Ionescu Demetrian și Adam și Eva de Aurel Baranga. În acea perioadă, a liceului, a avut loc întâlnirea providențială cu regizorul Sică Alexandrescu, care o remarcase la un festival școlar de recitări, unde a fost premiată. În anul 1963 el i-a dat primul rol pe scena Naționalului, în piesa Adam și Eva.

Filmele în care a jucat

Din bogata sa filmografie amintim De-aș fi... Harap Alb, Haiducii, Răpirea fecioarelor, Haiducii lui Șaptecai, Zestrea domniței Ralu, Săptămâna nebunilor — în ultimele trei interpretând rolul domniței Ralu, cu care publicul a identificat-o—, Cu mâinile curate, Nu filmăm să ne-amuzăm, Osânda, Revanșa, Ultima noapte de dragoste, Dumbrava minunată, Cuibul de viespi.

Răsplată

Ca răsplată pentru harul dăruit scenei a primit titlul de Societar de Onoare al Teatrului Național iar la 7 februarie 2004, președintele Ion Iliescu i-a conferit artistei Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D — "Arta Spectacolului", în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel