A murit Corneliu Crihălmeanu, tatăl Episcopului de vie amintire Florentin, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla

Eparhia de Cluj-Gherla a anunțat că a murit Corneliu Crihălmeanu, tatăl Episcopului de vie amintire Florentin, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla

„A trecut în Casa Tatălui ceresc Corneliu Crihălmeanu, tatăl Episcopului de vie amintire, Preasfinția Sa Florentin. Anunțăm cu tristețe, dar cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu, că un suflet generos și-a luat zborul spre Cer, cel al lui Corneliu Crihălmeanu, tatăl Episcopului de vie amintire Florentin, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla, în perioada 2002-2021. A trecut din această viață, în pace, în dimineața de 24 mai 2022, la vârsta de 87 ani.

Și-a purtat crucea până la sfârșit, oferind lui Dumnezeu suferința trupească, păstrând neclintită în inimă credința și seninătatea sufletească. Rămâne în memoria celor ce l-au cunoscut plin de bunătate, blând, senin, făcător de pace, iubind oamenii și având un dar special de a aduce zâmbetul pe fețele celor din jurul său.

Rânduiala Înmormântării va fi celebrată vineri, 27 mai 2022, de la ora 12.00, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea nr. 6). Rugăciunea și gândul bun al celor ce l-au cunoscut și stimat să îi fie luminător și însoțitor, până la ultimul drum pământesc spre Cereasca Împărăție. Să se odihnească în bucuria Tatălui Ceresc, în comuniunea sfinților Săi, în locul pregătit lui din veșnicie de Părintele luminilor.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să îi strălucească lui. Să se odihnească în pace!”, a transmis Eparhia de Cluj-Gherla.

Fiul lui Corneliu Crihălmeanu a murit de Covid-19 anul trecut

În context, amintim că episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a murit, în 2021, în urma unui stop cardio respirator.  

Florentin Crihălmeanu s-a născut la Iaşi, din părinţii Corneliu Crihălmeanu, greco-catolic originar din Transilvania, şi Alice, romano-catolică, fiica filologului ieşean Petru Caraman. Florentin Crihălmeanu a fost botezat în Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului din Iaşi.


Primii trei ani de şcoală primară i-a urmat la Turda, iar clasa a patra la Iaşi. Din clasa a cincea şi până la obţinerea bacalaureatului a fost elev la Liceul Nr. 15 din Cluj.  După examenul de admitere la Institutul Politehnic din Cluj şi-a efectuat serviciul militar la Turda, în unitatea de tancuri. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Mecanică, secţia TCM, devenind în 1984 inginer TCM. A fost repartizat ca inginer la IUT- Bistriţa şi transferat ulterior la fabrica Tehnofrig Cluj.

În anul 1986 a început studiile teologice în particular, cu preotul Pantelimon Aştilean. În  1990 s-a înscris la cursurile serale ale Institutului Teologic Universitar Greco-Catolic din Cluj. A fost hirotonit preot în data de 9 septembrie 1990 în Piaţa Libertăţii din Cluj, de episcopul George Guţiu.  

În perioada octombrie 1990-iunie 1994 a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma, conferindu-i-se diploma de bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992), cu calificativul Magna cum laude şi, în 16 iunie 1994, licenţa în Teologie, cu calificativul Summa cum laude.  

Din 1994 a activat ca profesor la Institutul Teologic Român Unit „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Mai apoi a fost numit vicar general al episcopiei unite clujene.   La 6 ianuarie 1997 a fost consacrat episcop de papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica Sfântul Petru din Roma, cu însărcinarea de episcop auxiliar de Cluj-Gherla, până la pensionarea episcopului George Guţiu în anul 2002.  

La data de 6 august 2002 a avut loc ceremonia de întronizare a sa ca episcop eparhial în Catedrala  Schimbarea la Faţă din Cluj, în prezenţa arhiepiscopului Bartolomeu Anania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel