30 ani de la Revoluția de la Timișoara. Ce gest a făcut președintele Trump

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a participat, vineri, la dezvelirea unei plăci din bronz, dedicată, de preşedintele SUA, Donald Trump, eroilor Revoluţiei de la Timişoara, din Decembrie 1989.

   'Această placă este dedicată spre eternă amintire locuitorilor eroici ai Timişoarei şi martirilor care au pierit, în urmă cu treizeci de ani, luptând pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, în Decembrie 1989. Dumnezeu să le binecuvânteze memoria! Dumnezeu să binecuvânteze poporul român! Donald J. Trump, Preşedintele Statelor Unite ale Americii', consemnează cuvintele de pe placa montată pe peretele clădirii fostei Comenduiri a Garnizoanei Timişoara, care va găzdui viitorul Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din 1989.

Ambasadorul a punctat în discursul său că, atunci când a părăsit ţara, în 1965, 'o Românie democratică era un vis îndepărtat', dar astăzi a regăsit 'o Românie eliberată şi democrată'. 'Amintirile acestui regim sunt gravate în sufletul meu. La fel ca dumneavoastră, port şi eu cicatricile lăsate de comunism şi, la fel ca dumneavoastră, cunosc şi eu libertatea şi puterea democraţiei. Prieteni, am numai umilinţă în faţa curajului bărbaţilor şi femeilor care au ieşit în stradă cu curaj, marcaţi de frică şi teroare, lipsuri, umilinţe, abuzuri şi dispreţ faţă de lege şi drepturile fundamentale ale fiinţei umane. Este un miracol pentru mine că România şi poporul român au reuşit să se elibereze de povara comunismului', a afirmat Zuckerman.


Progresele din ultimii 30 de ani sunt fantastice, dar comunismul rămâne și în prezent o provocare

Diplomatul american a mai remarcat că progresele făcute în ultimii 30 de ani sunt fantastice, pentru că, atunci când a căzut regimul comunist, România a pornit pe calea democraţiei 'de la un nivel sub zero', din cauza distrugerii produsă de comunism. În ciuda acestui dezavantaj, România a devenit o ţară democratică, a aderat la NATO, a devenit membră a Uniunii Europene şi un partener strategic al SUA, este un contributor esenţial la misiunea şi operaţiile NATO în Afganistan, Irak şi în alte teatre de operaţii.

'Îi rog pe români şi autorităţile române să lupte împotriva corupţiei, să întărească instituţiile democratice, să creeze un mediu de afaceri care să atragă investiţii, să investească în infrastructură, în Sănătate şi Educaţie. Din păcate, aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Timişoara, comunismul nu este doar istorie, ci rămâne şi în prezent o provocare. Mai există unii nostalgici după acele valori şi credinţe, care împiedică progresul. Sunt aceia care cred că doar câteva elite trebuie să decidă în privinţa comerţului liber, al democraţiei şi al statului de drept, cei care cred în patronaj, nu în egalitate, în corupţie şi nu în transparenţă, în influenţe maligne şi manipulare, nu în presă liberă. Nu putem lăsa ca acele forţe să pună stăpânire peste România. Depinde de noi să împiedicăm aceasta şi să evoluăm, trebuie să sprijinim o Justiţie liberă, să luptăm împotriva corupţiei, să nu lăsăm corupţia să împiedice progresul. Este un fenomen care împiedică existenţa unei educaţii de calitate, a unui sistem medical de încredere şi a unei guvernări responsabile. SUA sunt alături de voi în această luptă. Libertatea este un preţ, care nu e mic, iar Timişoara a plătit preţul suprem', a afirmat ambasadorul Andrei Zuckerman, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel