Rusia critică NATO și cere evitarea unei "confruntări militare"

Ministerul rus de Externe critică planul NATO de a instala echipamente militare suplimentare în state est-europene, inclusiv în România. De asemenea, diplomația de la Moscova și-a exprimat speranţa că raţiunea va prevala, pentru a nu se ajunge la "o confruntare militară" cu "consecinţe grave".

Referitor la informaţiile privind suplimentarea capacităţilor militare în ţări est-europene precum România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Ungaria, "putem spune că ni se confirmă că Statele Unite şi aliaţii lor par să submineze principalele prevederi ale Tratatului fondator Rusia-NATO din anul 1997", precizează Ministerul rus de Externe, citat de Mediafax.

"Washingtonul prezină o serie de argumente pentru justificarea suplimentării capacităţilor, evocând necesitatea sporirii încrederii între aliaţii europeni în faţa aşa-numitei «ameninţări ruse». În realitate, atât Statele Unite, cât şi ţările europene sunt conştiente că «ameninţarea rusă» nu este altceva decât un simplu mit", adaugă diplomaţia de la Moscova, care denunță o "campanie de propagandă" a NATO ce are rolul de a justifica ingerinţe occidentale în Ucraina.

Citește și: Americanii pun artilerie grea în România. Măsură fără precedent în ultimii 25 de ani

Criticând strategia SUA de suplimentare a capacităţilor militare în ţările de pe flancul estic al NATO, Ministerul rus de Externe își exprimă speranţa că "raţiunea va prevala" şi că situaţia din Europa "nu va aluneca spre o confruntare militară cu consecinţe periculoase".

Oficiali americani au declarat că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, în efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa. Conform surselor citate, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi staţionat în fiecare dintre cele trei ţări baltice: Lituania, Letonia şi Estonia. Echipamente suficiente pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - vor fi staţionate în Polonia, România, Bulgaria şi posibil Ungaria.

Vezi și: RUSIA: Cea mai agresivă mutare de la Războiul Rece

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel