EXCLUSIV  Discuție Macron-șeful STS, la Sibiu. Luptă între nemți, francezi și americani cu un singur câștigător: Ionel-Sorinel Vasilca

De ce nu a modernizat STS sistemul 112, în ciuda alocărilor de fonduri generoase de la buget? Diferite ipoteze pot fi luate în calcul, de la focusarea pe alte priorități, cum ar fi alegerile, până la sprijinul politic pentru structurile de conducere ale serviciului. Însă, în contextul întâlnirii șefului STS cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la summitul de la Sibiu, s-ar putea ca miza să fie cu totul alta.

Modul în care STS își realizează așa-zisele obiective de investiții poate explica atât tragedia avionului căzut în munți, cât și imposibilitatea localizării în timp util a sărmanei fete ucise cu bestialitate la Caracal.

Noul scandal de la STS explodează în timpul procedurii prin care CE verifică statele membre care nu și-au îndeplinit obligațiile privind numărul de urgență 112.

Modernizarea sistemului 112. New Generation 112


În vara lui 2018, STS și-a anunțat intenția de a reface practic vechiul sistem 112 migrând spre NG112 (New Generation 112) conform noului standard emis de EENA (European Emergency Number Association).

Simplu și frumos, STS și-a rezolvat rapid, ca de obicei, problema finanțării (aprox 40 mil. EUR) și a lansat o procedură de licitație publică.

Implicați în acest proiect au fost dnii Sorin Vasilcă (Director General) prin brațele sale înarmate (generalul Bărănescu - șef al departamentului de achiziții, Lisette Păun, adjuncta sa, și lobbist-ul instituției pe lângă guvernul României, col(r) Constantin (Titi) Alecu, nașul de altfel al generalului Baranescu).

Trei consorții, pe lista scurtă


În final, pe lista scurtă au rămas :

- un consorțiul americano-român, condus de americanii de la Avaya Communication,

- un consorțiu francez format din Orange și Atos

- Telekom România, în consorțiu cu o puzderie de firme legate într-un fel sau altul de Sebastian Ghiță.

După evaluările tehnice rezultatele au fost următoarele (publicate pe SICAP) :

- Consorțiul americano-român condus de Avaya - 92 pct din 100 (și 8 ani garanție la soluție, cu referințe extinse în diferite locuri din lume)

- Consorțiul francez Orange - Atos - 75 pct din 100 (și 5 ani garanție)

- Telekom și Sebastian Ghiță - 74.5 pct din 100 (și tot 5 ani garanție).

În privința prețurilor, toți cei trei sunt practic la același nivel (diferențe de câteva sute de mii de lei la un proiect de 189 de milioane de lei).

Într-o țară normală nu ar fi fost vreo problema de adjudecare, mai ales că americanii de la Avaya sunt sigură firmă din lume la acest moment care pot pune pe masă o soluție funcțională verificată. Mai puțin pentru STS și blocul său de conducere (S. Vasilcă, Baranescu, Lisette Păun și C. Alecu).

Întâlnirea cu Macron, de la Sibiu, decisivă?


Aici apare specificul STS și două argumente decisive pentru adjudecare :

- Directorul de proiect al Orange Atos este un ofițer STS, plasat strategic de francezi în această poziție.

- Meetingul scurt al directorului STS, Sorinel Vasilcă cu președintele Macron în timpul reuniunii de la Sibiu în care se pare că acesta a obținut promisiunea fermă a lui Vasilcă pentru a ceda acest business Franței (chiar dacă Orange-Atos nu aveau soluție tehnică și era departe ca performanțe - 75 de pct față de 92 ale americanilor) .

- La schimb, Macron se pare, ca informație pe surse, ar fi putut să-i promită lui Vasilcă o poziție de forță în nouă structura militară europeană condusă de Franța la Strassbourg, după expirarea mandatului acestuia în 2021 (pe modelul francez aplicat și în cazul lui Dacian Cioloș - apărarea intereselor franceze pe timpul mandatului de comisar European al acestuia și promovarea acestuia într-o poziție înaltă în Parlamentul European).

Ca urmare, STS a decis că Orange este câștigătoare a acestei licitații, indiferent de nivelul tehnic, care ar fi trebuit să fie decisiv, așa că tot proiectul a rămas în faza contestațiilor.

Cine este Ionel Sorinel Vasilca

Ionel Sorinel Vasilca este general maior inginer. El a fost anterior adjunctul lui Marcel Opriș, în funcția de adjunct tehnic. Născut în 08.07.1966, originar din localitatea Savinești, județul Neamț, noul șef al STS este căsătorit și are doi copii. 

În ceea ce privește studiile, a terminat în 1990 Academia Tehnică Militară - Facultatea de Electronică și Informatică. Are cursuri de pregătire în Germania, Anglia, Suedia, Franța privind echipamentele de telecomunicații speciale. În 2004 a finalizat programul E.M.B.A. al Institutului de Afaceri și Administrație Publică ASEBUSS de la Kennesaw State University. În 2006 a absolvit Colegiul Superior de Securitate Națională.

În STS a ocupat următoarele funcții: 

1990 - 1997: ofiter tehnic la Directia Radiocomunicatii;
1997 - 2001: sef birou si sef sector la Directia Radiocomunicatii;
2001 - 2005: loctiitor al sefului Directiei Radiocomunicatii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel