Vioară Stradivarius, evaluată la 5 milioane de dolari, găsită la 35 de ani după dispariția sa

O vioară Stradivarius, estimată la 5 milioane de dolari și care a dispărut în luna mai 1980, a fost restituită joi la New York fiicelor proprietarului, după ce a fost găsită, 35 ani mai târziu, într-un hotel din Manhattan, informează France Presse.

Valorosul instrument, fabricat în 1734 de celebrul lutier italian Antonio Stradivari, a aparținut timp de 38 de ani violonistului american de origine poloneză Roman Totenberg, decedat în 2012, la 101 ani, relatează Agerpres.

Vioara "Ames", denumită astfel de la violonistul George Ames, căruia i-a aparținut la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost furată în mai 1980, împreună cu două arcușuri vechi după un concert susținut de Totenberg la Longy School of Music din Cambridge, în apropiere de Boston (nord-estul SUA).

Prețioasa vioară a reapărut la 26 iunie, într-un hotel din Manhattan unde fosta soție a unui muzician, și el decedat, s-a întâlnit cu un expert pentru a-i estima valoarea. Expertul a recunoscut vioara și a informat imediat poliția.

Proprietara sa a explicat că nu știa că vioara a fost furată și a acceptat să o restituie celor trei fete ale lui Roman Totenberg, copil minune de origine poloneză, care și-a făcut debutul solo la vârsta de 11 ani cu Filarmonica din Varșovia și a emigrat în Statele Unite în 1938.

Nina Totenberg, una dintre fiicele lui Roman Totenberg și jurnalistă la postul de radio american NPR, a povestit cât de afectat a fost tatăl ei de pierderea viorii sale și că acesta a crezut întotdeauna că vioara i-a fost furată de un alt violonist, dar autoritățile nu au considerat necesar să ceară o percheziție la domiciliul suspectului.

Dintre cele aproximativ 1.000 de instrumente realizate de Stradivarius, mai există circa 500 în întreaga lume. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel