Varujan Vosganian: Guvernul trebuie să facă o rectificare bugetară

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Varujan Vosganian solicită Cabinetului Orban sa elaboreze cât se poate de urgent o rectificare bugetară, astfel încât măsurile care au fost luate în ultima ședință de guvern să poată fi realizate.

Varujan Vosganian, ALDE, fost ministru de Finanțe, are mai multe solicitări pentru Guvernul Orban, pentru a fi siguri că planul de măsuri anunțat joi are acoperire în fapte, conform unui comunicat de presă:

”Trăim momente în care luciditatea și responsabilitatea trebuie să meargă împreună și în care orice tentativă populistă sau orice promisiune fără acoperire sunt inițiative care trebuie abandonate. Din acest moment solicit Guvernului să elaboreze cât se poate de urgent o rectificare bugetară, astfel încât să credem că măsurile care au fost luate noaptea trecută pot fi realizate.

Am să dau un exemplu: măsură susținerii ajutorului de șomaj pentru cei care intră în șomaj tehnic, măsură pe care noi cei din ALDE o susținem, are nevoie de o acoperire bugetară. Potrivit estimărilor noastre, circa 10% din populația ocupată va intră în șomaj tehnic, ceea ce va însemna un efort bugetar pentru următoarele 2 luni de cel puțin 2 miliarde de lei, ceea ce este practic echivalent cu întregul buget pe tot anul. În momentul de față, bugetul asigurărilor sociale de șomaj, aprobat de Parlament, nu are disponibil decât o suma de 250 de milioane de lei pentru astfel de operațiuni. De aceea, cerem Guvernului să ne spună clar cum se vor disponibliza resursele financiare pentru acoperirea măsurilor care au fost luate?

Măsuri care să arate de unde pot spori banii

În același timp, socotesc că inițiativele sunt foarte bune cele care prevăd cheltuieli bugetare care să susțină mediul economic. În același timp însă e cel puțin la fel de mare nevoie de măsuri care să arate cum pot spori banii, de unde putem lua resurse.

Am propus ieri o realocare a fondurilor bugetare din actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene către măsuri de contracarare a coronavirus. Și reiau solicitarea către Președintele României și prim-ministrul Ludovic Orban să facă urgent diligențele necesare la Bruxelles pentru această realocare, o realocare de cel puțîn 25% din fondurile europene, care să poată direcționa cel puțin 6 – 7 miliarde de euro către susținerea economiei autohtone.

Emisiuni de titluri de stat

În același timp, cred că, nu doar că exemplu de solidaritate, dar și ca exemplu de pragmatism, Guvernul urgent trebuie să purceadă la emisiuni de titluri de stat către populație, care să aibă aceeași destinație.

Aceste două măsuri ar putea să aducă circa 10 miliarde de euro, care să poată susține pe perioada care urmează în același timp ajutorarea firmelor care sunt afectate direct, domeniile afectate direct de criză coronavirusului, dar să permită și continuarea creșterii economice.

România are mare nevoie să își continue creșterea economică pentru a-și onora toate obligațiile și pentru a păstra echilibrele macro-economice", a spus Varujan Vosganian, într-o declarație pa care o puteți vedea mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel