Ursula von der Leyen vine luni la Bucureşti. Care este programul

Preşedintele Comisiei Europene vine luni la Bucureşti. Acesta se va întâlni cu Klaus Iohannis și Florin Cîțu.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine luni la Bucureşti, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU, scrie Agerpres. Şefa CE se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu.

La ora 16,00, Ursula von der Leyen va fi primită la Palatul Cotroceni de şeful statului, iar la ora 16,50 va avea o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Ulterior, cei trei oficiali vor vizita Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri din partea programului NextGenerationEU, şi vor susţine o conferinţă de presă comună.

Prezentarea PNRR



Vizita preşedintelui CE are ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă", a declarat vineri Florin Cîţu.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie.

Ursula von der Leyen: UE trebuie să dobândească „voință politică” pentru a-și construi propria armată

Uniunea Europeană trebuie să învețe lecțiile sfârșitului brusc al misiunii conduse de SUA în Afganistan și să dobândească „voința politică” de a-și construi propria forță militară pentru a se deplasa în viitoarele crize, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În discursul său anual privind starea uniunii în Parlamentul European de la Strasbourg, Von der Leyen, fost ministru german al apărării, a declarat că retragerea misiunii conduse de SUA în Afganistan și prăbușirea ulterioară a administrației președintelui Ashraf Ghani au ridicat întrebări îngrijorătoare.

„În ultimele săptămâni, au avut loc numeroase discuții despre forțele expediționare. De ce tip și de câte avem nevoie: grupuri de luptă sau forțe de intrare în UE”, a spus Von der Leyen. „Fără îndoială, aceasta face parte din dezbatere și cred că va face parte din soluție.”, a continuat aceasta.

Aceasta a spus însă că există o problemă mai „fundamentală” în capitalele Uniunii Europene

„Puteți avea cele mai avansate forțe din lume, dar dacă nu sunteți niciodată pregătiți să le folosiți, la ce folos?” a spus aceasta. „Ceea ce ne-a reținut până acum nu este doar o lipsă de capacitate, este lipsa de voință politică. Și dacă dezvoltăm această voință politică, putem face multe la nivelul UE”, a spus președinta Comisiei Europene.

Lipsa investițiilor în apărare din partea guvernelor UE și îngrijorarea cu privire la riscul de a submina NATO, deținută în special de statele membre din est ale UE, au fost printre principalele obstacole în calea înființării unei aripi militare europene unite. Cheltuielile administrației publice în cele 27 de state membre ale UE pentru apărare s-au ridicat la 1,2% din PIB în 2019, comparativ cu 3,4% în SUA.

Von der Leyen a declarat că lucrează cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la emiterea unei „noi declarații” privind relațiile UE-NATO până la sfârșitul anului. Șase state membre ale UE nu fac parte din alianța militară - Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel