Un mare istoric a împlinit 90 de ani

dan berindei
dan berindei

Academicianul Dan Berindei și-a aniversat 90 de ani de viață. Ajuns la venerabila vârstă, Dan Berindei continuă proiecte de anvergură în domeniul istoriografiei și al culturii.

Dan Berindei a împlinit 90 de ani. Iată o aniversare care ne bucură și, în același timp, ne descumpănește. Pentru că venerabila etate este asociată, de regulă, cu o binemeritată retragere din spațiul public și cu o restrângere inerentă a activității. Nu este însă și cazul marelui istoric care este Dan Berindei! Membru al Academiei Române, angajat în continuare în proiecte de anvergură în domeniul istoriografiei și al culturii în sens larg, autor prolific de studii și articole, implicat în viața Cetății, Dan Berindei trăiește de fapt, de la revenirea democrației, o nouă tinerețe. Una în care adevărul integral poate fi rostit, una în care cultura își poate din nou exercita rolul formativ. Cărțile și studiile profesorului, intervențiile sale scrise sau televizate, circumscrise unor teme de maxim interes, se disting prin echilibru și printr-o desăvârșită informare, prin profunzimea concepției istorice și prin responsabilitate.

Dar motivul pentru care îl apreciem atât de mult pe Dan Berindei nu este competența sa incontestabilă. Ci patriotismul desăvârșit: un patriotism de tip european, deschis către ideea de Patrie și către creativitatea solului național, nu unul exclusivist și șovin. Dan Berindei este, ca să-l parafrazez pe Ion Barbu, unul dintre rarii europeni de la Dunăre.

La mulți ani, domnule Profesor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel