Turcia va scufunda un oraș antic care datează de acum 12.000 de ani

Alexandru Ichim / 12 sep 2019 / 23:32 Salveaza PDF Comentarii
FOTO: Facebook / Hasankeyf Matters
Descriere foto: FOTO: Facebook / Hasankeyf Matters

Turcia va scufunda un oraș antic care datează de acum 12.000 de ani. 

Vechiul așezământ Hasankeyf va fi scufundat în curând ca parte a unui proiect controversat de construire a unui baraj, în ciuda protestelor rezidenților, scriu jurnaliștii de la The Guardian. 

Hasankeyf este considerat a fi una dintre cele mai vechi așezări locuite continuu de pe Pământ, datând încă de acum 12.000 de ani și care conține mii de peșteri, biserici și morminte.

Dar această bijuterie a istoriei umane va fi curând pierdută; cea mai mare parte a așezării urmează să fie inundată ca parte a proiectului extrem de controversat al barajului Ilisu.

Locuitorii au termen de evacuare

 

Lucrările de construcție a barajului și a hidrocentralei sale au început în 2006, iar Hasankeyf este acum la doar câteva săptămâni de distrugere, în ciuda unei lupte a locuitorilor și a campaniilor de mediu pentru salvarea locului. Guvernul turc a dat termen rezidenților până la 8 octombrie să evacueze zona.

Încercarea de a contesta proiectul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe motiv că ar dăuna patrimoniului cultural al țării nu a avut succes.

 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22