Turcia și Grecia, la un pas de RĂZBOI. Trump arată SINGURA CALE de rezolvare a tensiunilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele american Donald Trump a avut joi convorbiri telefonice separate cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, pe tema crizei din Mediterana de Est, informează agenţia de presă EFE. 

Preşedintele Erdogan i-a transmis lui Trump că Turcia doreşte să reducă tensiunile şi să stabilească un dialog în privinţa tensiunilor din Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între Ankara şi Atena privind frontierele maritime.

Erdogan i-a amintit lui Trump că Turcia nu creează instabilitate în Mediterana de Est. Turcia a demonstrat cu acţiuni concrete că doreşte să reducă tensiunile şi să înceapă un dialog pe această temă, se menţionează într-un comunicat al preşedinţiei turce, difuzat joi. Şi Casa Albă a dat publicităţii un comunicat despre discuţiile purtate.

VEZI ȘI APARIȚIA serii la Convenția Republicanilor. Mesaj PUTERNIC: Cu toții ne rugăm pentru Trump! Se va ridica împotriva lui Biden-Harris!

Preşedintele Trump a reafirmat faptul că Grecia şi Turcia trebuie să se angajeze să poarte un dialog, aceasta fiind singura cale către rezolvarea diferendelor, a scris pe Twitter subsecretarul de presă al Casei Albe, Judd Deere. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o scurtă vizită la Berlin, a cerut joi Greciei şi Turciei să dialogheze pentru a rezolva situaţia din Mediterana de Est.

Criza trebuie să fie rezolvată

Mă adresez Greciei şi Turciei. Mesajul meu este următorul: criza trebuie să fie rezolvată cu respectarea dreptului internaţional, a avertizat Stoltenberg, care a adăugat că dialogul şi detensionarea sunt în interesul tuturor. Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile din Mediterana de Est, mai ales că acestea se produc între două state membre ale NATO.

Tot joi este de aşteptat ca parlamentul elen să voteze ratificarea acordului semnat cu Egiptul pentru demarcarea aşa-numitelor Zone Economice Exclusive (ZEE), incompatibile cu pretenţiile Turciei, care a semnat un tratat similar cu Libia, în noiembrie 2019. Uniunea Europeană sprijină aspiraţiile Greciei în ceea ce priveşte demarcarea ZEE, însă cere în acelaşi timp o calmare a tensiunilor. La rândul său, Turcia este de părere că guvernele UE sunt ostaticele abordării elene a acestei dispute.

VEZI ȘI American de culoare, 'de-o viață democrat', il susține pe Trump. Mesaj TĂIOS către Biden și mișcarea Black Lives Matter

Turcia a anunţat că va desfăşura manevre militare în Mediterana de Est în zilele de 1 şi 2 septembrie

Pe de altă parte, Reuters relatează că Turcia a anunţat că va desfăşura manevre militare în Mediterana de Est în zilele de 1 şi 2 septembrie. Marina turcă a emis joi un mesaj, cunoscut sub numele de Navtex, prin care informa că va efectua trageri în Mediterana de Est, în largul coastelor Iskenderun, la nord-est de Cipru. Între timp, la Atena, Mitsotakis i-a anunţat pe parlamentarii eleni că apele teritoriale ale Greciei vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice de-a lungul ţărmurilor sale vestice, pe partea opusă aflându-se ţărmurile Italiei.

Mitsotakis a adăugat că Grecia şi-ar putea extinde în cele din urmă apele teritoriale şi în alte zone maritime unde distanţa dintre două ţărmuri este mai mică de 24 de mile, transmite dpa. Liderul elen a insistat că Atena este dispusă să intre într-un dialog cu Turcia pe tema graniţelor platformei continentale şi ale ZEE în Mediterana de Est, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel