Tu ştii ce mănânci? Zacuscă "exact cum o făceau bunicii", fabricată industrial. Lanţ de magazine, amendat

Zacuscă pe pâine
Zacuscă pe pâine

Judecătoria Giurgiu a amendat un mare lanţ de magazine pentru punerea în vânzare a două tipuri de zacuscă, prin ale căror prezentări consumatorii erau induşi în eroare. 

Tu ştii ce mănânci? Compania Mega Image a fost amendată de Protecţia Consumatorului pentru o zacuscă „ţărănească” (produs fabricat după o reţetă din casa ţăranilor, reţetă tradiţională), gustoasă şi săţioasă, cu drag din natură, din legume proaspete, selecţionate cu multă grijă” şi şi pentru o „zacuscă moldovenească cu ghebe”. Protecţia Consumatorului a descoperit că „zacusca moldovenească cu ghebe”, pe eticheta căreia scria că este „moldovenească dintr-o zonă tradiţională”, are „ardei capia copţi la soba de lemne…” şi este fiartă „minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne” este, de fapt, produsă industrial, scrie Adevărul

Printr-un proces deschis la Judecătoria Giurgiu, Mega Image a contestat amenda de 7.000 de lei primită de la Protecţia Consumatorului pentru că a expus la comercializare produse care „au înscrisuri ce pot induce în eroare consumatorul ca fiind produse tradiţionale, deşi acestea sunt fabricate industrial (aşa cum reiese din declaraţiile de conformitate a produselor preparate, anexate)”.

Cum s-a scuzat compania 

„Folosirea sintagmei „ţărănească” face referire la modul în care sunt tăiate legumele şi la mărimea acestora”, au arătat reprezentanţii Mega Image în proces.

În privinţa produsului „zacuscă cu ghebe”, Mega Image a arătat că agentul constatator a adăugat în descrierea faptei contravenţionale expresii şi cuvinte care nu apar pe ambalajul produsului, cum este, de exemplu, expresia „moldovenească dintr-o zonă tradiţională”.

Astfel, judecătoria a decis să înjumătăţească amenda dată de Protecţia Consumatorului, de la 7000 lei, la 3500 lei. 

Judecătorul, de acord cu contestaţia

Judecătorul care a decis să menţină amenda aplicată pentru zacusca cu ghebe a arătat că prin folosirea expresiilor „ardei capia copţi la sobă de lemne” şi „se fierbe totul minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne” s-a dorit transmiterea unei imagini congruente „cu cea romantizată a gospodăriilor ţărăneşti, în care se produc mâncăruri artizanale, prin folosirea de metode şi reţete tradiţionale, cu ingrediente naturale - imagine ce este considerabil mai atrăgătoare consumatorului decât cea impersonală şi rece a unei fabrici mânate de un proces industrial automatizat, concentrat în principal pe cantitate, şi în secundar pe calitate”.

„Instanţa apreciază că descrierea mai sus evocată a acestui produs este mai mult decât aptă să inducă în eroare consumatorul, astfel că cele reţinute în procesul-verbal de către agentul constatator, relativ la acest produs, par a fi fundamentate”, se mai arată în sentinţa prin care amenda de 7.000 de lei a fost redusă la 3.500 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel