Toader, OUG privind legile justiției. Chirieac, despre motivul real: Este strâns legat

Legile justiției sunt din nou în centrul dezbaterilor după ce ministrul Tudorel Toader a dat o OUG pentru modificarea lor. Analistul Bogdan Chirieac afirmă că totul are legătură cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Ordonanța de Urgență pregătită de Tudorel Toader a născut controverse chiar și în alianță. Analistul Bogdan Chirieac susține că noutatea este acceptul Comisiei de la Veneția pentru aceste modificări.

"Noutatea este că onorabila Comisie de la Veneția e favorabilă acestor modificări aduse legilor justiției. Apoi trebuie să spunem: bine, dar s-au discutat legile astea ani de zile, de un an de zile sunt în linie dreaptă, dezbătute în Parlament, trimise de nu știu câte ori la Curtea Constituțională, întoarse pe toate fețele. După ce s-a ajuns la o formă, acum le modificăm prin ordonanță de urgență? Eu cred că nu trebuie uitat că aceste legi au fost forjate, construite sub o presiune uriașă a statului subteran care nu a renunțat nici în ultima clipă la privilegiile sale, la bogățiile sale, la puterea uriașă pe care o are și cu care poate influența în mod deciziv viața politică. Și atunci, probabil că în anumite cazuri, dintr-un motiv sau altul, legile nu au fost puse chiar pe șină, că până la urmă există atât de multe exemple în Europa civilizată, în primul rând modelul francez, unde există legi care funcționează mai bine, mai rău, dar în orice caz, mai bine decât în România. Și atunci, probabil că profesorul Tudorel Toader simte nevoia să facă anumite corecturi care nu au ieșit astfel din Parlament și au fost intens criticate fără să fie nominalizate, fără să fie numite, fără să fie arătate ba de Comisia Europeană prin domnul Timmermans, ba de Parlamentul European care și-a exprimat preocuparea, ba de Ambasada SUA care și-a exprimat îngrijorarea. Și atunci, sigur, vine acest lucru care este ordonanța de urgență și pe care, cinstit vorbind, nu prea îl agreem pentru că am fi dorit ca lucrurile să se desfășoare prin dezbatere cum au fost și legile justiției", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3.

"Nu doar inteligența, cunoștințele sunt esențiale, ci și experiența de viață"

Întrebat dacă această decizie, de a aduce modificări legilor justiției prin ordonanță de urgență, ar putea fi începutul unu nou scandal care să conducă la proteste de amploare, așa cum s-a întâmplat în cazul Ordonanței 13, Bogdan Chirieac a declarat că sunt două lucruri total diferite.

"Nu este același lucru cu Ordonanța 13, iar pretext pentru scandal poate fi orice, inclusiv frizura profesorului Tudorel Toader care poate scoate niște haștagi în stradă, nu asta este problema, de pretext. Sigur, ne putem trezi din nou cu mișcări de stradă, acolo nefiind juriști, adică neputând să analizeze cum se cuvine lucrurile aceastea. Faptul că se cere mai multă vechime pentru a numi pe cineva în funcția de procuror șef, nu mi se pare greșit pentru că sunt funcții în care nu doar inteligența, cunoștințele sunt esențiale, ci și experiența de viață. Deci nu mi se pare normal ca la 25 de ani să fii judecător, nu fiindcă nu ai fi un tânăr strălucit, dar lipsește acea experiență care există în alte sisteme de drept și care s-a dovedit utilă de-a lungul timpului. 

Ce face Tudorel Toader acum este strâns legat de Comisia de la Veneția care brusc a devenit judecătorul suprem, ca și cum Franța sau Germania își fac modificări legislative la sistemul de justiție trec pe la Comisia de la Veneția. E, România trece, să ne bucurăm, că deși nu suntem foarte dezvoltați, o să avem o justiție la cheie, un adevărat Mercedes făcut de cei din Comisia de la Veneția", a mai spus analistul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel