Tentativă de asasinat împotriva reginei Marii Britanii. Documente secrete

Un adolescent afectat de tulburări mentale a încercat în 1981 să o asasineze pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în timpul unei vizite în Noua Zeelandă.

Poliţia locală a ţinut cazul secret, potrivit unor documente declasificate, date publicităţii joi, informează AFP. Christopher Lewis, de 17 ani, a tras un foc de carabină în 14 octombrie 1981 la trecerea convoiului regal în oraşul Dunedin, în sudul Noii Zeelande, potrivit unui document dezvăluit de serviciul de informaţii interne neozeelandez Security Intelligence Service (SIS).

Nicio persoană nu a fost rănită în urma tirului şi poliţia le-a explicat celor din convoi, care se întrebau despre originea detunăturii, că a explodat o petardă. Trăgătorul a fost arestat la puţin timp după incident, într-o anchetă asupra unui jaf şi a mărturisit încercarea de asasinare a reginei.

Iniţial convinsă că adolescentul delira şi 'trăia în lumea sa', poliţia a găsit ulterior carabina şi tubul de cartuş gol în imobilul de unde Lewis declarase că a tras. El spunea că aparţine unei organizaţii de extrema-dreaptă numită Armata gherilei imperiale naţionale, care avea - potrivit lui - încă doi membri, 'Ursul polar' şi 'Omul de zăpadă'.

El a afirmat ulterior că această organizaţie era un produs al imaginaţiei sale. Autorităţile au decis atunci să-l urmărească penal pe Christopher Lewis nu pentru trădare sau tentativă de omor, ci pentru posesie de arme de foc şi furt. Documentele SIS, printre care se află note şi o schiţă a traiectoriilor posibile ale tirului, au fost declasificate în urma unei îndelungate anchete publicate în ianuarie asupra acestui dosar pe site-ul informaţii neozeelandez stuff.co.nz.

[citeste si]

Ele arată că autorităţile au decis la vremea respectivă să ascundă acest caz publicului, probabil pentru că această gravă carenţă în protecţia convoiului regal să nu afecteze viitoare vizite ale reginei în Noua Zeelandă. 'Lewis a avut de fapt intenţia de a o asasina pe regină', se poate citi într-o notă din 1997.

'Totuşi, el nu era plasat într-o poziţie avantajoasă pentru a trage şi nu avea o puşcă suficient de puternică pentru a-şi atinge ţinta la această distanţă.' Lewis s-a sinucis în 1997 în închisoare, în timp ce aştepta să fie judecat pentru uciderea unei femei şi răpirea copilului ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel