Tensiuni Huawei. Macron se opune SUA

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat joi că este "nepotrivit" să se "lanseze un război tehnologic sau un război comercial împotriva oricărei ţări", afirmaţie făcută în legătură cu tensiunile dintre Washington şi Beijing privind tehnologia 5G şi operatorul chinez Huawei, relatează AFP.

În opinia preşedintelui francez, acesta "nu este cel mai bun mod" de a apăra securitatea naţională a unei ţări şi nici de a diminua tensiunile".

"Perspectiva noastră nu este de a bloca Huawei sau orice altă companie, ci de a ne susţine securitatea naţională şi suveranitatea europeană", a subliniat Macron care s-a adresat în limba engleză la salonul VivaTech din Paris.

El a subliniat că "Franţa şi Europa sunt pragmatice şi realiste". "Vrem să dezvoltăm ocuparea forţei de muncă, afacerile, inovaţiile. Noi credem în cooperare şi multilateralism, a precizat el.

"În acelaşi timp, în ceea ce priveşte 5G, acordăm o atenţie deosebită accesului la tehnologiile de bază pentru a ne apăra securitatea naţională", a spus el.

Preşedintele american Donald Trump a declarat stare de "urgenţă naţională" pentru a proteja reţelele informatice din SUA de "adversari străini", notează joi BBC.

Trump a semnat miercuri un ordin executiv care interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii străine despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea naţională. În text nu este menţionat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei, despre ale cărui produse mai multe ţări, în frunte cu SUA, au avertizat că ar putea fi folosite de Beijing pentru "supraveghere".

Huawei a reacţionat insistând că activităţile sale nu generează niciun fel de ameninţări şi sunt independente de guvernul chinez.

Beijingul a ripostat şi a avertizat joi Washingtonul asupra unei "atingeri" aduse relaţiilor comerciale.

Demersurile de miercuri ale administraţiei SUA survin pe fondul escaladării războiului tarifelor vamale dintre Washington şi Beijing şi sunt susceptibile să crească şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări, notează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel