Țara noastră, principalul furnizor de carne vie în Europa. Bode, după vizita în SUA: România riscă sancțiuni. Pune în pericol parteneriate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)

Lucian Bode a vorbit despre situația în care se află România, privind traficul de carne vie la nivel european, și ce riscă.

Lucian Bode s-a întors recent din Statele Unite, unde a discutat cu directorul Biroului de monitorizare și combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de Stat. România este principalul furnizor de carne vie pe piața europeană. Trei ani consecutiv, țara noastră a fost încadrată în acel nivel 2, „Watch list” - nu îndeplinim în totalitate condițiile minime pentru combaterea traficului de persoane. 

"România riscă inclusiv sancțiuni. România riscă să pună în pericol parteneriate, inclusiv parteneriatul cu Statele Unite pe componenta de achiziții de armament, spre exemplu. Deci, sunt riscuri enorme pe care România le-ar înregistra în momentul în care am ajunge, Doamne ferește, în pilonul 3. Departamentul de Stat publică un raport anual. Astăzi suntem într-o într-o galerie nu tocmai onorabilă. „Watch list”, pilonul 2, înseamnă Belarus, Kongo, Mali, Pakistan, Senegal, acestea sunt țările unde ne aflăm astăzi, iar pilonul 3 ar însemna Afganistan, China, Iran, Coreea de Nord, Rusia și Siria.

Am evidențiat, normal, angajamentul României în ceea ce privește combaterea acestui flagel. În 2021 au fost cercetate pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, 911 persoane, față de 523 de persoane câte au fost cercetate în 2020. Semnalele pe care le-am primit de la oficialii Departamentului de Stat au fost pozitive și, până la urmă, eu sunt încrezător că acest dialog pe care l-am avut la cel mai înalt nivel, așa cum spuneam, și progresele pe care le-am evidențiat, vor conta în evaluarea pe anul acesta", a spus Lucian Bode, potrivit Digi24.

"Trebuie să primim o analiză detaliată a motivelor de refuz"

 

Tot în cadrul vizitei în Statele Unite a discutat și cu șeful Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, despre eliminarea vizelor pentru SUA. 

"Discuțiile pe care le-am avut cu Alejandro Mayorkas și angajamentul domniei sale de a sprijini România în a evolua în acest demers au vizat următoarele lucruri: în primul rând, că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziție o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzați, în general, cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz. Și periodic să facem o statistică", a spus Lucian Bode.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel