Stresul și obezitatea fac ravagii. Prof. Ciurea, reguli de aur pentru o viață sănătoasă, ”orice obstacol poate fi depășit”

Foto Facebook / Vlad Ciurea
Foto Facebook / Vlad Ciurea

Neurochirurgul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă pentru o viață mai sănătoasă.

„Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe, derivă multe alte probleme de sănătate. De la scăderea rezistenței sistemului imunitar, la boli cum sunt bolile de nutriție sau diabetul. Pare un paradox faptul că, în condițiile în care viața oamenilor este tot mai bună, calitatea vieții este în creștere, sănătatea este tot mai expusă deteriorării. În același timp, observăm cu îngrijorare un alt fenomen: că a crescut incidența bolilor degenerative. În mod normal, creșterea calității vieții ar presupune scăderea incidenței acestor boli. Există un raport direct de proporționalitate între „viața bună” și „viața lungă”. Faptul că în evoluția organismului uman intervine tot mai frecvent acest „scurt-circuit” care vine cu o serie uriașă de costuri – nu doar ale pacientului, dar și ale familiei și chiar a societății care susține schemele de tratament – ar trebui să ne dea de gândit”, a transmis Vlad Ciurea.

„Revin la bucuria de a trăi. Aceasta este puternic influențată de suferința fizică, psihică sau emoțională. Iar „atentatele” sunt cel mai puternic resimțite de creier. De centrul nostru de comandă.

Iar prima datorie a oricăruia dintre noi este să acționeze în așa fel încât să nu permită tulburarea acestui centru de comandă. Cred că am depășit momentul în care un om suferind trebuie îndemnat să meargă la medic și să-și ia medicamentele prescrise de acesta. Suntem într-o altă fază a nevoii de protejare a sănătății – aceea a prevenirii degradării acesteia. Este o chestiune de raționalitate, ne este tuturor la îndemână.

Avem instrumentele pentru prevenție la îndemână. Primul dintre acestea se numește echilibru. Echilibrul conștient, armonia organismului căutat și asumat presupune renunțarea la excese. Orice fel de excese. De la cel alimentar, la cel informațional.

Așa cum excesul de alcool, grăsimi, cafea sau de zahăr afectează sănătatea organismului, așa și excesul de informații negative, cu potențial neliniștitor, dăunează sănătății. Creierul uman înregistrează toate informațiile din jurul nostru – de la culorile hainelor purtate de călători în autobuz, la sunetul claxoanelor sau la mesajele de pe panourile publicitare sau din mass-media. Unora nu le dă, aparent, atenție. Doar le înregistrează și le adună într-o componentă, să-i spun așa, reziduală.

Dar sunt foarte multe informații, de toate tipurile și din toate registrele, pe care creierul le preia și le prelucrează la un nivel mult mai înalt decât cel rezidual. Sunt informații care ne invadează și, sub aparenta lor utilitate, există o doză mare de neliniște. De exemplu, informațiile despre pandemia de COVID-19. Sau cele despre război. Sau cele despre accidente de circulație. Suprapuse peste suferințele concrete cauzate de pandemie, de exemplu, aceste informații intense au provocat oamenilor un stres considerabil.

Stresul este acea stare permanentă de disconfort cu implicații grave nu doar asupra psihicului, ci asupra sănătății întregului organism. Cercetările medicale au stabilit că stresul scade imunitatea organismului. Prin urmare, dacă vrem să lucrăm la capitolul prevenție, trebuie să căutăm soluții pentru eliminarea sau îndepărtarea stresului înainte ca acesta să declanșeze procese de îmbolnăvire în organism”, a subliniat Vlad Ciurea.

Reguli simple pentru o viață sănătoasă

„Înarmat cu acele reguli simple pentru o viață sănătoasă, orice obstacol poate fi depășit. Culcarea o dată cu găinile și trezirea la primul cântat al cocoșilor poate fi dificilă la început. Dar somnul dintre orele 22.00-24.00 este cel mai odihnitor. Iată că avem izvoare și în înțelepciunea populară.

Alimentația sănătoasă este iarăși o chestiune care poate fi greu de negociat pentru cei obișnuiți cu excesele alimentare. Poate fi greu un drum spre echilibru în acest sens, dar fiecare drum începe cu primul pas.

În fiecare moment al zilei putem căuta echilibrul. În fiecare moment al zilei putem fi managerii propriului nostru organism. Și este corect să facem acest lucru pentru a nu ajunge o povară pentru noi, pentru familiile noastre și chiar pentru societate”, a spus, pentru romanialibera, Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel