Spune Trump ADEVĂRUL despre OMS? Verificarea declarațiilor

Președintele american Donald Trump a acuzat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că a administrat prost și a mușamalizat răspândirea coronavirusului.

Președintele american Donald Trump a acuzat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că a administrat prost și a mușamalizat răspândirea coronavirusului, după ce a ieșit din China, conform BBC. În paralel, administrația sa va opri fondurile americane în timpul unei anchete.

Ce face, mai exact, OMS?

Înființată în 1948, OMS este partea Organizației Națiunilor Unite responsabilă pentru sănătatea publică globală, coordonează campanii de vaccinare, de urgențe sanitare și ajută țările prin furnizarea de îngrijire medicală primară.

Aceasta este finanțată de taxe și contribuții voluntare de la cele 194 de state membre, iar SUA este cel mai mare contribuitor unic.

Nu a reușit OMS să confrunte China?

Trump a acuzat OMS că nu a reușit să confrunte afirmația timpurie a Chinei cum că virusul nu s-ar transmite de la om la om. China a informat prima dată OMS despre „pneumonie provocată de o cauză necunoscută" pe 31 decembrie.

Pe 5 ianuarie, organizația a spus că informațiile pe care le avea din China la acel moment arătau că „nu există dovezi despre o transmisie de la om la om semnificativă".

În aceeași perioadă, comisia pentru Sănătate din Wuhan a spus că posibilitatea de transmisie umană nu putea fi exclusă, chiar dacă riscul era scăzut.

Pe 22 ianuarie, OMS, după o scurtă vizită în teren, a fost mult mai convinsă că transmiterea de la om la om este posibilă în Wuhan. Este important de spus că o întreagă delegație de experți internaționali nu a vizitat China până în a doua săptămână a lunii februarie.

A ignorat OMS experții din Taiwan?

Trump a spus că era „informație credibilă pentru a suspecta transmisia umană în decembrie", o referință la un avertisment din Taiwan. Cercetătorii taiwanezi au vizitat Wuhan la puțin timp după ce virusul a apărut prima oară.

Însă, dovezile de până acum arată că schimburile de informații între Taiwan și OMS nu menționează transmisia virusului de la om la om. Taiwan nu este membru OMS fiindcă teritoriul său nu este recunoscut de ONU.

A greșit OMS când a sfătuit asupra restricțiilor de călătorie?

Trump a spus că OMS a sfătuit greșit că „nu este nevoie de interdicții de călătorie" și „s-a luptat" cu interzicerea călătoriilor chineze și din alte țări către SUA.

OMS nu a criticat niciodată direct abordarea americană și este la latitudinea guvernelor naționale să impună restricții de călătorie sau vamale.

Însă, în sfaturile inițiale publicate pe 10 ianuarie, OMS nu a recomandat restricții internaționale și a repetat același lucru în ziua în care situația a fost declarată o urgență de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel