Urmărește emisiunea live


Spectacol UNIC pe o plajă din România - VIDEO

Captura Video
Captura Video

Crambe maritima, cunoscută sub numele de varza de mare, a început să înflorească pe plaja de la Gura Portiţei, iar imaginile sunt spectaculoase. 

În acest an, Crambe maritima a început deja să înflorească acum și e de așteptat ca în următoarele zile spectacolul să fie total. Dacă doriți să-l prindeți, e bine să vă grăbiți: durează – nu trei zile, ca minunile, ci undeva între o săptămână și zece zile.   

Această specie este una endemică europeană, cu o distribuție în general limitată la două regiuni de coastă discontinue ale Europei: apare pe coastele Mării Negre ale Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei, inclusiv Crimeea, dar este absentă din cea mai mare parte a Mării Mediterane, reaparând din nou din nordul Franței și din Insulele Britanice până la Marea Baltică.

În Peninsula Iberică, Grecia și Italia este înlocuită de specia Crambe hispanica.

Varza de mare-Crambe maritima este o plantă rară în țara noastră. Specia poate fi întâlnită doar pe nisipurile sărate dintre Agigea și Eforie, iar în județul Tulcea la Gura Portiței sau pe grindurile din Deltă.

Spectacol unic în ţară - planta este protejată de LEGE

Spectacolul din luna mai de la Gura Portiței este unic în țară. Unele locuri unde planta crește în mod natural au fost invadate de extinderi urbane, de turiști, iar altele sunt greu sau total inaccesibile.

Deși cresc în număr mare în această regiune, plantele sunt protejate de lege. O dată pentru că se află pe teritoriul Rezervației Deltei Dunării, apoi pentru că planta însăși e considerată o specie pe cale de dispariție.

Nu rupeți florile delicate și nu mâncați varza de mare de la Gura Portiței. Planta e comestibilă și plăcută la gust în condiții de cultivare controlată. 

Admirați-o și folosiți-o ca pe un cadru perfect pentru fotografii. E o comoară de care vrem să ne bucurăm cu toții încă mulți ani de acum înainte.

La Gura Portiței se poate ajunge din miniportul localității Jurilovca, unde gășiți transport naval la orice oră. Dacă doriți să rămâneți peste noapte, e bine să știți că satul de vacanță Gura Portitei și-a deschis porțile, dar puteți alege și o alternativă ”pe uscat”, în Jurilovca, unde cazarea se poate face în multe pensiuni tradiționale. Variantele de masă există atât la Gura Portiței, cât și în Jurilovca. Meniurile sunt bazate în special pește și preparate de pește, gătite senzațional de bucătarii din zonă, scrie tlgraf.ro.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel