Simptomul dur al MENOPAUZEI: scade stima de sine. Jumătate dintre femeile de peste 50 de ani se confruntă cu asta

Căderea părului la menopauza. Foto Pexels/ autor Bennie Lukas Bester
Căderea părului la menopauza. Foto Pexels/ autor Bennie Lukas Bester

Jumătate dintre femeile care ajung la menopauză se confruntă cu căderea părului, potrivit unui studiu. 

Spre deosebire de bărbați, care acceptă mai ușor căderea părului, pentru femei, spun experții, căderea părului vine la pachet și cu o mulțime de efecte psihice și emoționale. Femeile care își pierd părul sau li se subțiază, ajung să aibă o stimă de sine mai scăzută. 

Căderea părului la menopauză

Menopauza vine cu o serie de simptome deranjante: bufeuri, transpirații nocturne, creșterea în greutate. Un alt efect al acestei etape hormonale este căderea părului. Mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani se vor confrunta cu subțierea părului, arată un nou studiu. Rezultatul poate fi o lovitură dură pentru încrederea în sine.

Cercetătorii thailandezi, c au analizat cu atenție scalpurile a aproape 200 de femei aflate la postmenopauză, au descoperit că 52,2% dintre acestea se confruntau cu  subțierea părului, o afecțiune numită căderea părului de tip feminin, potrivit unui raport publicat miercuri în revista Menopause, notează NBCNews.

Mai mult, experții spun că 60% dintre femeile care se confruntă cu căderea părului au o stimă de sine scăzută. 

Studiul a fost condus de Dr. Sukanya Chaikittisilpa de la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, care au recrutat 178 de femei aflate la menopauză. Aceștia au măsurat nivelurile hormonale ale femeilor, precum și densitatea părului din mijlocul scalpului, acolo unde începe, în general, căderea părului de tip feminin.

Studiul a constatat că  73,2% dintre femei au avut pierderi ușoare ale părului, 22,6% au avut pierderi moderate și 4,3 % au avut pierderi severe. 

Kilogramele în plus pot agrava căderea părului

Pe lângă vârstă, cercetătorii au descoperit că și kilogramele în plus pot influența căderea părului. Un indice de masă corporală mai mare a fost asociat cu o prevalență crescută și o agravare a afecțiunii.

Cauzele căderii părului

Deși încă nu este clar de ce apare acest simptom la menopauză, noile cercetări sugerează că scăderea nivelului de estrogen ar fi de vină. De asemenea, pot exista și alte modificări hormonale care să afecteze creșterea părului. 

"Receptorii de estrogen sunt prezenți în foliculii de păr, ceea ce sugerează asocierea sa cu retragerea estrogenului la menopauză, care poate afecta creșterea părului", au scris cercetătorii.

Care sunt cauzele principale care duc la căderea părului la femei?

"Pierderea podoabei capilare sau rarefierea acesteia este o condiție dermatologică care reprezintă manifestarea unor variații mari de posibile afecțiuni. Condițiile medicale care predispun către această patologie, pe de-o parte sunt deficitele nutriționale, deficitele calorice, persoane care țin diete, persoane care slăbesc brusc, afecțiuni endo-crinologice și afecțiunile tiroidiene. Persoanele care suferă de cancer, persoanele care fac chimioterapie, anumite clase de medicamente, anticoagulante sau anti-depresive. De asemenea, sunt și persoanele care suferă de anemie, care au deficit de fier. Sunt foarte multe afecțiuni care pot duce... sunt și condiții dermatologice care pot implica căderi ale părului. Putem regăsi o cădere a părului inclusiv la pacienții care suferă de dermatică seboreică, o afecțiune inflamatorie de la nivelul scalpului care se asociază cu mătreața.

Pentru că noi supunem organismul unui stres puternic, organismul nostru răspunde prin eliberarea masivă a unor hormoni și atunci eliberează mai mult hormon în detrimentul altui hormon. Practic, acest dezechilibru hormonal și o creștere a unor hormoni de stres precum adrenalină, non-adrenalină și cortizon pe o perioadă îndelungată, duce la o perturbare a echilibrului nostru intern care se asociază cu o cădere de păr", a decarat Pavelina Andrei în exclusivitate pentru Spectacola și DC News.

Câte fire de păr este normal să cadă pe zi

"Teoretic, între 10 și 100 de fire de păr sunt normal să cadă pe zi, atâta timp cât ciclurile anagen și telogen, respectiv de creștere și cădere ale părului sunt respectate și nu sunt perturbate de acele afecțiuni de care vorbeam mai devreme", a completat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel