Sfântu Gheorghe se apără de „vamaioți” - Video

Vama Veche se află astăzi într-un avansat proces de degradare, susțin mulți nostalgici, inclusiv Tudor Chirilă, solistul trupei „Vama Veche”. Același lucru s-ar putea întâmpla și cu stațiunea Sfântu Gheorghe, aflată la vărsarea canalului cu același nume al Dunării în Marea Neagră. Un video postat pe Youtube îi îndeamnă pe oameni să vină la Sfântu Gheorghe „până nu o descoperă vamaioții”, cu referire la cei ce vizitează Vama Veche, nu la cei ce o populează.

Vama Veche este astăzi cea mai mediatizată și cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul românesc. Este stațiunea care, ca în fiecare an, cu ocazia zilei de 1 mai va fi luată cu asalt de mii de turiști - tineri sau mai în vârstă - toți dornici de aventură și de distracție.

Deși din punct de vedere al turismului stațiunea pare că înflorește cu fiecare an, nu de puține ori am auzit idei de genul „Vama Veche nu mai e la fel”, „Vama Veche a murit”, „Hai să salvam Vama Veche”. În mod clar sâmburele de adevăr există, dar ce îi determină pe nostalgici să spună asta?

Cum a evoluat Vama Veche

Site-ul travel.kudika.ro prezintă evoluția Vămii, din anii ’70 până astăzi.

În anii ’70, ’80 Vama Veche era un sătuc ce număra doar câteva zeci de suflete de pescari, cam ceea ce este acum Sfântu Gheorghe. Vara, câțiva turiști boemi se adunau aici pentru nudism, liberatate în discurs, conversații politice, dansuri, voie bună, natură și liniște. Astăzi, sătucul de lângă granița cu Bulgaria s-a transformat într-un Neptun junior, cu câteva enclave flower power și generații hippie. Formată dintr-un amalgam de stiluri, muzică și percepții, Vama Veche este cea mai nouă stațiune turistică a litoralului. Investițiile hoteliere au explodat, turiștii – atrași de „misterul” fabricat în laboratoarele media - vin în valuri din ce în ce mai mari, iar vechii vamaioți ori și-au găsit alte refugii, ori rămân aici pentru a se bucura de ce a mai rămas din vechea și reala Vamă.

Hoteluri și vile pe marginea drumurilor de țară

Nu sunt mulți cei care își amintesc de Vama Veche de dinainte de explozia turistică. În anii ’70, ’80 și chiar imediat după revoluție, Vama era doar o comună în apropiere de 2 Mai și de Mangalia. Căpătase un oarecare renume datorită izolării sale și a plajelor pustii. O anumită categorie de oameni veneau aici vară de vară, în general cu corturile, pentru a se bucura de natură și liniște. După anii ’90 însă, Vama Veche a devenit din ce în ce mai cunoscută. Odată cu apariția trupei „Vama Veche” stațiunea a cunoscut o notorietate neașteptată, iar în anii ce au urmat, investițiile în turism au cunoscut o explozie fără precedent.

Metrul de teren ajunsese în anii 2000 la 100 de euro, concesionările se înmulțeau de la lună la lună, iar vamaioții, noi și vechi, pledau pentru izolare și conservare. Asta în timp ce vilele, hotelurile și pensiunile luxoase se înălțau de o parte și de alta a drumurilor de țară.

„Mecca distracției”

Și solistul trupei „Vama Veche”, Tudor Chirilă, susține că stațiunea s-a degradat, devenind un loc urât și agresiv, unde termenul „distracție” este prost înțeles de turiști.

„Din păcate, în Vamă găseşti orice. Într-o vreme era un loc de nişă, acuma nu mai e, găseşti oameni de toate condiţiile, de toate categoriile sociale, e un loc urât din punct de vedere arhitectonic, un loc în care termopanul, faianţa lucioasă şi cu model, inoxul sunt peste tot. Cred că Vama Veche ar fi trebuit să fie un loc unde să predomine stuful, piatra, lemnul bine şlefuit de soare şi de timp, bărcile pescarilor, un tip de mâncare a mării şi un tip de poezie, nu de agresivitate. Vama Veche în momentul ăsta e un loc foarte agresiv. Pare că majoritatea oamenilor care merg acum în Vamă merg cu dorinţa extrem de puternică de a se distra cu orice preţ. Oamenii parcă scapă la sfârşitul lumii în materie de distracţie. Mecca distracţiei. "Mă duc la Vama Veche ca să scap de toată apăsarea urbană şi de toată nenorocirea". Numai că distracţia, gândesc eu, ar trebui să fie între nişte limite impuse colectiv, nu să vezi oameni chiar vomitând sau bătându-se...”, spune Tudor Chirilă, citat jurnalul.ro.

 
Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel