Sesizare OUG 7. Gorghiu: Ce se arată în solicitarea transmisă către APCE

Gorghiu
Gorghiu

Senatorul liberal Alina Gorghiu a informat că PNL a transmis, miercuri, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea privitoare la OUG 7/2019, OUG 90/2018 şi OUG 92/2018.

"Războiul din Justiţie nu se poate duce numai în România. Trebuie găsită soluţia să respectăm şi să implicăm pentru a reveni la o stare de normalitate experţii internaţionali", a scris Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

În sesizarea transmisă APCE, publicată de Alina Gorghiu pe pagina socializare, liberalii arată că "observaţii esenţiale ale Comisiei de la Veneţia, precum cele critice referitoare la înfiinţarea unei Secţii de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), nu au fost luate în considerare deşi ele beneficiau de sprijin aproape covârşitor din partea magistraţilor din România".

"Dezideratul magistraţilor, societăţii civile şi unei largi părţi a clasei politice de a se urma Opiniile Comisiei de la Veneţia în procesul de modificare a legilor Justiţiei nu a fost atins. Teoretic, îmbunătăţirea legislaţiei într-un domeniu este adesea posibilă, dar nu acesta a fost cazul de faţă. Modificările impuse de majoritatea parlamentară de la Bucureşti s-au dovedit, în scurta perioadă scursă de la intrarea în vigoare, a nu fi nici corecte şi nici aplicabile. Faţă de situaţia anterioară a Justiţiei, consecinţa lor a fost realizarea de paşi înapoi, risc asupra căruia preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, partidele din Opoziţie şi asociaţiile profesionale în domeniu atrăseseră atenţia în mod public", se menţionează în document.

Guvernul - amendare legi adoptate

Liberalii amintesc că Guvernul condus de Viorica Dăncilă a amendat de trei ori legile adoptate, prin 90/2018, OUG 92/2018 şi OUG 7/2019.

Ei menţionează că după adoptarea OUG 7 au avut loc proteste ale magistraţilor iar numeroşi experţi consideră că textul acestui act normativ ridică probleme de neconstituţionalitate.

"Alte elemente de îngrijorare sunt legate de faptul că OUG 7/2019 a fost adoptată fără o explicaţie convingătoare a urgenţei, fără informarea Comisiei Europene şi fără o consultare a CSM", spun liberalii.

Liberalii solicită APCE să ceară opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la cele trei acte normative.

Vezi și: Kovesi, primele declarații la aterizarea pe Aeroportul Otopeni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel