Scandaluri politice au dus la schimbări majore pe scena politică și, în cele din urmă, au pus un președinte.
PNL a ieșit din alianța cu PSD și s-a aliat cu PDL. Crin Antonescu a pierdut și șefia PNL și calitatea de prezidențiabil pentru Klaus Iohannis, unul dintre 'vinovații' ruperii USL.
Iată schimbările politice ce au avut ca deznodământ câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis:
1. Ruperea USL, prin retragerea de către PNL a miniştrilor şi secretarilor de stat liberali din guvern. Este prima schimbare politică neașteptată a anului 2014. PNL, ce-l avea atunci în frunte pe Crin Antonescu, a impus mai multe condiții PSD-ului, precum ruperea USD, o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare, între PSD, UNPR și PC. O altă condiție a fost acceptarea pentru funcția de vicepremier a lui Klaus Iohannis. Actualul președinte urma să fie ministru de interne și vicepremier, contrar situației de atunci, când funcția de vicepremier îi revenea ministrului de finanțe. Într-un interviu pentru DC NEWS, Crin Antonescu a spus că l-a avertizat atunci pe Victor Ponta: "Vezi, nu vrei să-l pui pe Iohannis vicepremier. Cine sștie ce altceva va ajunge Iohannis și s-ar putea să te coste și mai mult decât faptul că nu l-ai pus vicepremier".
2. După ruperea USL, scorul la alegerile europarlamentare a fost un pariu pus de Crin Antonescu: "20% sau plec". A fost miza pusă de fostul președinte al PNL. A obținut 15%. După ce europarlamentarii liberali, până atunci în ALDE, s-au afiliat PPE, Crin Antonescu și-a anunțat demisia din fruntea partidului. De la Sibiu, și-a anunțat demisia și Klaus Iohannis, vicepreședinte al PNL. Marți și-a dat demisia, miercuri și-a anunțat candidatura pentru șefia PNL. În 31 mai, Crin Antonescu a renunțat la interimatul PNL și la candidatura la Președinție.
3. Klaus Iohannis câștigat șefia PNL cu 90% (1334) din voturi. Ludovic Orban își anunțase candidatura la șefia PNL, dar a renunțat în favoarea lui Klaus Iohannis, care a concurat cu senatorul Ioan Ghișe, ce a obținut doar 144 de voturi.
4. Klaus Iohannis, prezidențiabil al PNL, în fața lui Crin Antonescu. Miza centrală a constituit-o însă adoptarea unei Rezoluţii prin care primarul Sibiului să devină candidatul PNL la alegerile prezidenţiale. Însă, surpriza a venit de la Crin Antonescu, care, dacă anterior își anunțase retragerea din această cursă, și-a anunțat că va intra în curs pentru Președinție. Liberalii l-au desemnat astăzi pe Klaus Iohannis drept candidat oficial pentru competiţia prezidenţială. Preşedintele PNL l-a învins astăzi în cadrul Delegaţiei Permanente pe Crin Antonescu, cu 111 voturi la 55.
4. Alianța PNL-PDL. În aceeași perioadă tumultoasă pentru PNL, discuții intense erau duse și între partide. Klaus Iohannis chiar a fost criticat pentru că în Congresul PNL a spus că noua formațiune politică formată de PNL și PDL se va numi PNL. Alianța a devenit realitate sub denumirea de ACL pentru alegerile prezidențiale și și-a încetat activitatea în 16 noiembrie. Ceea ce anunțat Klaus Iohannis în Congresul PNL a devenit de asemenea realitate. Noua formațiune formată din PNL-PDL și Forța Civică se numește PNL.
5. Victor Ponta a fost ales drept prezidențiabil al PSD. Premierul a declara că vrea să rămână premier, însă, în lipsa unui alt candidat, a reprezentat partidul în lupta politică.
6. Victor Ponta a intrat în cursa pentru Cotroceni pe poziții clar superioare lui Klaus Iohannis. O arătau și sondajele, au arătat-o și primele rezultate din turul I al alegerilor prezidențiale. Victor Ponta a obținut în turul I, 40,44% dintre voturi, pe locul doi fiind Klaus Iohannis, cu 30,37%. Chiar dacă a avut un avans de 10% în fața lui Klaus Iohannis, Victor Ponta a fost înfrânt decisiv în turul al doilea.
Deznodământul: Klaus Iohannis a câștigat cu 54,43% cursa pentru Palatul Cotroceni și este noul președinte al României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu