SCANDAL URIAȘ. O angajată a unei librării a demisionat din cauza lui Andrei Pleșu

O angajată a Librăriei Humanitas a demisionat zilele trecute după ce i-a vândut câteva cărți lui Andrei Pleșu, fără să îl recunoască.

Povestea a fost ralatată de o jurnalistă din Braşov, Petronela Rotar, care după câteva ore și-a șters postarea.

"Sunt convinsă că habar nu aveţi cine sunt. Nu aţi pierdut nimic. Aflu, însă, că vă e tare indigest ca oamenii să nu vă cunoască şi recunoască pe dumneavoastră, aşa că îmi permit să îmi ţip dezamăgirea în acest spaţiu, tocmai pentru că eu ştiu cine sunteţi.

Iată faptele care determină neobrăzarea aceasta, ca un neica nimeni, aşa cum sunt eu, să vă scrie: zilele acestea, aflându-vă prin Ardeal, aţi intrat într-o librărie, de unde aţi cumpărat nişte cărţi. Multe cărţi, ca să rămân fidelă adevărului. Cărţi care valorau câteva sute de lei.
Eraţi bronzat, mai slab parcă, aţi ales cărţile dorite şi v-aţi dus să le plătiţi la casă. Acolo se afla cineva tare drag mie.

Nu, nu o vânzătoare de butic, ci un librar în adevăratul sens al cuvântului, absolventă de litere, mare iubitoare de cărţi! Nu a fost sigură că în faţa ei se află marele Andrei Pleşu, aşa că s-a întrebat din priviri cu alt librar, şi el un cititor aprig. Acela a ridicat şi el din umeri, nedumerit, căci ambii vă vedeau în realitate pentru prima oară. Ca om care a lucrat în televiziune ştiu cât de diferită este imaginea omului în carne şi oase faţă de cea pe care o reflectă ecranul.

Aşadar, cei doi librari nu vă recunosc. Drept care nici nu vă aplică reducerea de care vă bucuraţi în acest lanţ de librării. Tânăra de la casă s-a gândit să vă întrebe, dar i s-a părut că v-ar jigni, aşa că a tăcut mâlc. Dumneavoastră aţi zâmbit, creştineşte, aţi plătit, aţi ieşit. Afară, l-aţi sunat pe prietenul dumneavoastră, proprietarul lanţului de librării, să vă plângeţi că nu aţi fost recunoscut şi nu vi s-a aplicat reducerea.

De acolo în jos, s-a pornit leapşa sancţiunilor, din şef în şefuţ, până la a i se face referat că nu v-a recunoscut. Azi şi-a dat demisia. Lucra oricum pe mai puţin de o mie de lei salariu şi nu avea nicăieri în fişa postului obligaţia de a-i recunoaşte pe prietenii patronului său pe scriitorii contemporani, fie ei şi Andrei Pleşu însuşi. Personal, sper să nici nu apară vreodată, în fişa vreun post, aşa ceva.

Eu refuz să cred că dumneavoastră aţi vrut să daţi brânci acestui bulgăre ştiind dinainte că se va ajunge până la asemenea consecinţe. Sau că despre cele câteva zeci de lei reducere la cărţile cumpărate ar fi vorba. Probabil că aţi fost tare jignit în amorul propriu că nu aţi fost recunoscut de aţi pus mâna pe telefon să pârâţi. Căci, iertată-mi fie exprimarea, asta aţi făcut. Aţi fi putut face o glumă sau chiar să vă recomandaţi, dacă doreaţi să vă fie aplicată reducerea...", a scris Petronela Rotar pe blog.

Reacția reprezentanților librăriei

Reprezentații Librăriei Humanitas din Sibiu au transmis un mesaj referitor la acest scandal. Librarii sibieni spun că este adevărat că Andrei Pleșu nu a fost recunoscut și că angajata în cauză a demisionat și ca urmare a acestei situații.

"Nu putem accepta o poveste scornită în care suntem implicați noi și oameni dragi nouă. Lăsând deoparte adevărul că un librar nu a fost în stare să recunoască un autor a cărui fotografie însoțește cărțile și cataloagele pe care librarul cu pricina ar fi trebuit măcar să le răsfoiască, restul e literatură. Nu a existat nici un telefon al dlui Pleșu către dl Liiceanu, cum nu a existat nici o supărare a dlui Pleșu sau vreo «leapșă a sancțiunilor». Ar mai fi ceva adevărat, totuși: demisia prietenei - pe care, ca șef al ei și al echipei de librari din care făcea parte, n-am putut decât să o apreciez ca pe un gest de binevenită recunoaștere a nepotrivirii cu rostul meseriei de librar", au scris cei de la Humanitas pe pagina lor de Facebook.

VEZI ȘI: Andrei Pleșu, reacție vehementă în scandalul în care este implicat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel