Reprezentanții societății civile i-au întins o capcană lui Iohannis. Cum profită Băsescu

Klaus Iohannis este expus unor riscuri de imagine după ce a spus că va merge în Piața Universității. Adversarii politici îl atacă pe motiv că incită oamenii din stradă și că vrea să destabilizeze instituțiile democratice, iar în tot acest timp Traian Băsescu vine decisiv cu opt măsuri pentru a rezolva criza de pe scena politică.

Sociologul Alfred Bulai ne-a declarat că strategia lui Klaus Iohannis a fost bună în sensul de deschidere către piață, astfel încât mulțimea revoltată care obținuse unele revendicări (demisia lui Victor Ponta etc), încet-încet își epuiza elanul, iar protestul se îndrepta spre dizolvare. Tinerii oboseau, iar manifestația aceasta nu poate fi una maraton.

Atac al adversarilor politici

Pe baza acestei strategii, jurnalistul Val Vâlcu spune că prelungirea jocului poate avea efecte adverse. Ne prefacem că nu știm ce vrea piața. Solicitările oamenilor care au ieșit în stradă sunt cunoscute chiar din anii '90. Klaus Iohannis a câștigat pe un discurs moral, asemănător celui din Piața Universității. Ideea că societatea civilă trebuie consultată, dacă se merge în extrem, devine ridicolă. De ce i-au propus cei prezenți la consultările de la Cotroceni lui Klaus Iohannis să vină în stradă? Pentru că nici ei nu se simțeau prea reprezentantivi pentru societatea civilă. Ei s-au dus acolo cu păcatul originar al metodei de selecție. Pentru a nu fi contestați la rândul lor de societatea civilă, interesul lor era să dea un semnal de democrație. Ei făcând acest lucru în interes personal, Klaus Iohannis a căzut în capcană și a zis că se va duce în Piața Universității. Acest lucru permite adversarilor politici să spună că el, de fapt, incită societatea civilă și că vrea să pună presiune pe instituțiile democratice.

Probleme de organizare

În al doilea rând, vorbim despre o problemă de organizare. Cum va fi dialogul lui Klaus Iohannis cu vocea străzii? Este o operațiune riscantă. Evident că președintele se va duce într-o zonă unde vor fi susținători ai PNL-ului. Nu se va duce în zona de PSD-iști cu atât mai mult cu cât Piața Universității este structurată în mai multe curente. Operațiunea aceasta este o capcană și trebuia respinsă din prima de președinte. Există posibilitatea ca Iohannis să meargă în jurul orei 0:00 în Piața Universității când vor mai fi doar câteva sute de protestari, dar cu siguranță va fi contestat.

Traian Băsescu marchează

În al treilea rând, prelungirea acestui joc i-a permis lui Traian Băsescu să avanseze opt puncte concrete și să deturneze el șuvoiul revoluționar din Piața Universității. Nu se poate pune lider al societății civile, dar pentru o parte a oamenilor nemulțumiți, fostul președinte exprimă un mesaj coerent, dă indicații, spune ce premier să fie pus - evident un premier care a fost în guvernele lui Boc - ce reformă să facă - evident reforme pe care le-a încercat și el. Astfel, Traian Băsescu îl lasă pe Klaus Iohannis fără nicio mutare pentru că deja cele mai importante lucruri au fost exprimate de fostul președinte. 

VEZI ȘI: Traian Băsescu intră în joc. Opt propuneri pentru Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel