EXCLUSIV  Referendum Catalunia. Dan Dungaciu: Viktor Orban, declarație cu ochii la România

Referendumul din Catalunia ar putea avea efecte negative pentru România. Dan Dungaciu a explicat pentru DCNews că Ungaria a lansat deja un mesaj prin care susține acțiunea Cataluniei, privind spre țara noastră. 

"De ce credeți că Viktor Orban a adoptat o asemenea poziție, că este dorința poporului? De fiecare dată, diplomația maghiară a susținut autonomia Transnistriei în Republica Moldova, uitându-se la posibile precedente care se pot crea. Pe ei nu îi interesa de Transnistria. Ei se uitau în vecinătatea imediată, inclusiv în România. Budapesta a dat semnalul iresponsabil, după părerea mea, despre faptul că este voința poporului, neuitându-se spre Spania, ci mai degrabă spre România. De-asta Uniunea Europeană trebuie să oprească din fașă această încercare de independență a Cataluniei," a explicat sociologul. 

Dan Dungaciu spune că Uniunea Europeană trebuie să fie fermă și să excludă automat Catalunia din UE, în cazul în care referendumul va avea loc. Sociologul spune că în cele din urmă, viitorul Cataluniei în cadrul comunității europene va fi la mâna Spaniei. 

"Sigur că va fi greu ca UE să-i oprească pe catalani. Uniunea Europeană trebuie să fie foarte fermă și să spună că orice referendum înseamnă ieșirea automată din UE și presupune pentru Catalunia, în eventualitatea ruperii de Spania, să mai facă o dată aplicația de aderare la Uniunea Europeană. Ai nevoie de vot, de susținere, este foarte complicat. Spania va decide soarta Cataluniei, în încercarea lor da încerca să intre din nou în Uniunea Europeană, a completat Dungaciu. 

Reamintim că purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a declarat că Ungaria va respecta dorința poporului catalan, în cazul în care vor decide să meargă mai departe cu referendumul pentru independență. 

"Voința oamenilor este tot ce contează," a spus Zoltan Kovacs. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel