Radu Zlati: Zece argumente care dinamitează puterea lui Klaus Iohannis din sondaje

Deputatul PNL Radu Zlati subliniază că proiectul Klaus Iohannis pentru PNL poate să nu fie ceea ce pare o decizie corectă în sondaje. 

Radu Zlati a atras atenția că înainte de a alege între doi posibili candidați la alegerile prezidențiale, un partid trebuie să aibă în vedere alți factori. El aduce zece argumente pentru care Crin Antonescu îi ia fața lui Klaus Iohannis în lupta internă din PNL pentru stabilirea candidatului PNL la alegerile prezidențiale 2014.

Iată cele zece argumente scrise de Radu Zlati, pe blogul său

"1. Gradul de sprijin în partidul pe care persoana îl va reprezenta (gradul de sprijin în masa membrilor activi de partid, iar nu a baronilor de partid), căci fără un astfel de sprijin “războiul” este pierdut înainte de a fi început: aici un sondaj i-ar da câștig de cauză lui Antonescu – cine nu crede să vizioneze celebra secvență a apaluzelor de la ultimul Congres PNL.

2. Calitățile intrinseci ale potențialilor candidați, gradul în care aceștia umplu, mai bine sau mai rău, cu conținut forma a ceea ce electoratul crede că este un președinte de stat: aici din nou, Antonescu ar sta mai bine, fiind larg împărtășită ideea că lui Johannis i-ar sta bine ca premier, nu ca președinte.

3. Măsura în care candidații ar putea obține voturi din partea votanților din același spectru politic: aici Iohannis ar putea sta mai bine, el putând obține voturi de la talibani PDL sau PMP, rămași ancorați în vara lui 2012, voturi pe care Antonescu nu le-ar putea nici visa.

În PNL se încheie lupta. În PDL începe războiul



4. Gradul în care candidații ar putea obține voturi din afara propriului spectru politic: aici Antonescu este din nou mai bine poziționat, el având mai multe atuuri: un discurs mai bun, o prezență “scenică” mai bună, capacitatea de a emoționa și de a mobiliza mai mare. Nu trebuie uitat faptul că Antonescu este liberalul (aici incluzând și liberalii mai proaspeți precum Johannis) care are în palmares cel mai mare număr de voturi obținute pe “persoană fizică” – el obținând în 2009 cam tot atâtea voturi cât ambele partide, PNL și PDL, la alegerile din mai 2014.

5. Cum sunt văzuți candidații de către electorat în momentul luării deciziei, favorabilitate și intenție de vot măsurate prin anchete sociologice serioase. Aici am din start o obiecție: sondajul (prin metoda cati) pe baza căruia se va lua decizia Delegației Permanente mi se pare, în ciuda formei respectabile în care ne-a fost prezentat, un sondaj făcut la comandă, sau unul neprofesionist realizat. Când la unul dintre primii itemi sondajul îmi spune că in Noiembrie 2014 va fi o prezență de 67% la urne pot să nu mai citesc tot restul și să râd pe seama celor care vor să prostească pe proști.

6. Nivelul de vulnerabilitate, măsura în care candidatul poate fi atacat de către propaganda adversă. Aici Iohannis stă mai prost decât Antonescu. Despre al doilea s-a spus tot ce se putea spune, a trecut deja printr-o campanie prezidențială fără ca cineva să găsească slăbiciuni majore în platoșa omului corect care ar trebui să fie un candidat la funcția supremă în stat. Iohannis până acum a fost scutit de un bombardament mediatic, iar în cazul său teme care să destructureze respectiva platoșă pot fi găsite, sau inventate fără a avea timpul să fie combătute eficient.

7. Gradul în care candidatul ar putea să răspundă optim, inovativ, în timp real, la întorsăturile și provocările pe care o campanie electorală dură le poate avea. Aici din nou, Antonescu (mai versat ca om politic și mai mobil în plan ideatic) are un atu în plus față de Iohannis.

Sondaj IRSOP pentru PNL: Câți români l-ar vota pe Crin Antonescu la prezidențiale 


8. Măsura în care candidatul poate face față unei confruntări directe cu principalul său oponent politic. Aici, din nou, Antonescu are un bonus față de Iohannis.

9. Proiectele candidaților. Am mai vorbit despre acest aspect, subliniind de câteva ori avantajele proiectului Antonescu.

10. Sprijin extern și intern. Românii își aleg președintele, iar nu cancelariile diplomatice străine, sau serviciile secrete (din afară sau dinăuntru). Unora le place să cadă că Antonescu, omul anti-sistem, se află în inferioritate din acest punct de vedere față de Iohannis. Avantaj, deci, fie el și iluzoriu, Iohannis. Dacă se va face o sumarizare, vom vedea că scorul este 7-3 pentru Antonescu. Exact invers pe cât unele surse dau pentru rezultatul votului din Delegația Permanentă. Les jeux sont faits? Vreau să cred că, în acest ceas astral al PNL, colegii mei și cu mine vom cântări și judeca precum niște oameni politici, iar nu ca niște cititori de contoare electrice". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel