Preşedintele Mexicului nu mai vrea ajutor militar din partea SUA

Mexicul nu mai vrea asistenţa Statelor Unite în materie de securitate, a afirmat marţi preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care speră în schimb la investiţii economice în ţara sa şi în America Centrală, relatează AFP.

Lansată în 2008, Iniţiativa Merida vizează combaterea traficului de droguri cu ajutorul unor echipamente militare americane, a unui sprijin tehnic şi a instruirii forţelor de ordine din Mexic şi din alte ţări din America Latină. În cadrul acestui plan, respectivele ţări au primit peste trei miliarde de dolari în această perioadă. 'Vrem ca Iniţiativa Merida să fie total reorientată, deoarece nu a funcţionat. Nu mai vrem cooperare în jurul utilizării forţei. Vrem în schimb o cooperare în privinţa dezvoltării economice', a spus Lopez Obrador în conferinţa sa de presă zilnică din Palatul Naţional.

O astfel de investiţie ar ajuta nu numai lupta împotriva traficului de droguri, dar şi combaterea fluxului de migranţi, mai spune preşedintele de stânga, 'anti-sistem', care şi-a preluat funcţia la 1 decembrie anul trecut. 'Propunem un plan de dezvoltare pentru sud-estul Mexicului şi America Centrală. Vrem investiţii care să vizeze activităţile productive şi crearea de locuri de muncă. Nu vrem elicoptere de atac', a insistat el.

Întrebat despre primirea rezervată a acestei propuneri din partea autorităţilor americane, Lopez Obrador a dat un răspuns evaziv: 'Facem progrese în domeniu'. Luni, ministrul mexican al Securităţii, Alfonso Durazo, a sugerat ca fondurile pentru Iniţiativa Merida să servească la finanţarea Gărzii Naţionale, o forţă nouă pe care Lopez Obrador o va crea pentru a lupta împotriva violenţei şi traficului de droguri.

Preşedintele a exclus această pistă, spunând că Mexicul îşi poate finanţa singur această nouă forţă, care ar urma să aibă 150.000 de angajaţi până la sfârşitul mandatului său în 2024. Lopez Obrador nu vrea nici instructori americani pentru a asigura formarea lor. 'Armata (mexicană) are capacităţi, ea deţine şcoli de formare', a explicat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel