Premiul Nobel pentru pace pe 2019: O alegere dificilă

[] []

11 oct 2019 / 10:45
Salveaza PDF Comentarii

Comitetul Nobel norvegian, care anunţă vineri câştigătorul - sau câştigătorii - Premiului Nobel pentru Pace pe 2019, are de ales între 301 nominalizări, reprezentând 223 de persoane şi 78 de organizaţii, adică a patra cea mai lungă listă de nominalizări din 1901, relatează dpa şi AFP.

Dacă pariorii o consideră favorită pe Greta Thunberg, tânăra militantă suedeză pentru combaterea schimbărilor climatice şi cea care a inspirat protestele globale 'Fridays for Future' - cu o cotă de 1,37 la casa Ladbrokes -, experţii, care se înşeală totuşi destul de frecvent, au dubii serioase în legătură cu această alegere, luând în calcul vârsta ei fragedă - 16 ani. Oricum, orice pronostic este greu de făcut, dat fiind secretul care înconjoară candidaturile, care trebuie să rămână secrete timp de cel puţin 50 de ani.

Între favoriţi se numără de asemenea premierul etiopian Abiy Ahmed, artizanul reconcilierii istorice a ţării sale cu Eritreea, Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi - având în vedere că trăim în era 'fake news' - se află 'în cărţi' şi organizaţiile Reporteri fără Frontiere şi Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor. În ce-l priveşte, şansele preşedintelui american Donald Trump, propus la Nobelul pentru pace de legislatori din SUA şi Norvegia, sunt considerate infime, scrie Agerpres.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27