Președintele Mihail Saakașvili, în Ucraina, deși riscă să fie arestat

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili rămâne hotărât să revină duminică în Ucraina, în pofida cererii de extrădare pe numele său, trimisă Kievului de Tbilisi, a declarat el marți seară pentru AFP.

Saakașvili, 49 de ani, a condus Georgia timp de un deceniu și a introdus o serie de reforma aplaudate de Occident. Autoritar și responsabil al dezastrului militar în fața Rusiei în 2008, el a căzut însă în dizgrație și a plecat în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud).

El vrea să revină în această țară pentru a contesta decizia Kievului de a-i retrage cetățenia în timp ce se afla în străinătate. Și pentru a-și relua activitatea politică.

În opinia sa, cererea de extrădare formulată de Georgia este inspirată de "oligarhi" care se tem de prezența sa în Ucraina, unde printre altele a combătut corupția.

Mihail Saakșvili este căutat de justiția din țara sa pentru abuz de putere, acuzație despre care afirmă că este motivată de interese politice.

El consideră că "legea este de partea sa" în cele două țări și dorește să se apere contra extrădării în fața tribunalelor ucrainene.

"Acum, ei amenință direct să mă deporteze în Georgia. Dar pentru asta, trebuie să fiu fizic în Ucraina, trebuie să mă lase să intru în Ucraina, trebuie să urmeze procedura judiciară", a spus el într-un interviu telefonic, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel