Fostul premier al României Victor Ponta a vorbit despre intenția actualei guvernări de a interveni asupra taxelor și impozitelor, respectiv alianța actuală de guvernare se gândește la o majorare a dărilor catre stat astfel încât să se reușească o colectare mai fructuoasă de bani la bugetul țării.
Despre efectele acestei măsuri, Victor Ponta este de părere că vor fi exact inverse. Bazat pe experiența sa de prim-ministru, acesta a povestit că atunci când a implementat o măsură asemănătoare, colectarea la bugetul țării a fost, din contră, mai mică decât atunci când a supus contribuabilii la o relaxare financiară prin reducere de taxe si impozite.
”Eu, în primul rând, vreau să îl cred pe Iohannis care ne-a zis că nu e nici o problemă și că orice se întâmplă în România e doar din vina lui Putin”, a debutat, în intervenția sa, Victor Ponta.
”Eu am avut bani mai mulți la buget în 2014-2015, când am scăzut taxele. Când s-a mărit acciza la benzină și motorină, au crescut toate prețurile și am avut inflație. Când am mărit acciza la țigări s-a mărit contrabanda, când era mărit TVA-ul la 24%, toată lumea fura TVA. În momentul în care am reușit și le-am redus, ne-am trezit cu bani mai mulți la buget. În 2015, am avut deficit sub 1% din PIB. Deci eu nu cred că dacă anunți că vei crește taxele vei avea mai mulți bani la buget, ci dimpotrivă”, este de părere Victor Ponta, conform intervenție la RomâniaTV.
Și deși acest lucru e știut, Ponta a făcut referire la faptul că acești bani, împrumutați la o dobânda exagerată față de restul statelor europene, sunt redirecționați către producătorii din alte state, deoarece prin procesul comercial, prin lipsa produselor autohtone, automat, aceste sume ies din România.
”Acești bani îi dai imediat pe produse care sunt produse importate: merele din Polonia, cuiele din Bulgaria, țeava din Turcia. Nu are cum să țină sistemul acesta. Te împrumuți, te împrumuți, dar ideea e că banii nu rămân în România”, a declarat Ponta.
”Vă anunț că băncile, firmele internaționale, nu prea plătesc mari contribuții în România. Au firme mamă, au firme în străinătate, au consultanți fiscali de optimizare fiscală. Sper că de data asta cu PSD în Guvern și având și ministru al Finanțelor să nu se mărească taxele, să nu se introducă măsurile de austeritate pentru că măsurile de austeritate duc la mai multă sărăcie, în timp ce măsuri de creștere economică duc la altceva”, a încheiat fostul premier, Victor Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu