Urmărește emisiunea live


Polonia amendează Gazprom cu 7,6 miliarde de dolari

Polonia a aplicat o amendă companiei Gazprom pentru conducta Nord Stream 2.

Polonia a amendat compania rusă Gazprom cu mai mult de 29 de miliarde de zloti (7,6 miliarde de dolari) pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 fără aprobarea Varșoviei, a declarat miercuri autoritatea pentru concurență UOKiK, citată de Reuters, scrie Mediafax. 

Proiectul a stârnit îngrijorări legate de dominația Moscovei în ceea ce privește aprovizionarea Europei cu energie și a atras sancțiuni SUA, deși vânzările de gaze azere și gaze naturale lichefiate din SUA (GNL) pot reduce cota de piață a Rusiei în Europa.

De ce a fost impusă amenda

UOKiK a declarat că a impus, de asemenea, o amendă totală de 234 de milioane de zloti (peste 61 de milioane de dolari) altor cinci companii implicate în finanțarea proiectului de 11 miliarde de dolari menit să dubleze capacitatea de export a gazelor rusești prin Marea Baltică.

Proiectul Nord Stream 2 este condus de Gazprom, cu jumătate din finanțare oferită de Uniper din Germania și unitatea Wintershall a BASF, alături de compania anglo-olandeză Shell, OMV din Austria și Engie.

OMV și Engie se confruntă cu cele mai mari amenzi de 88 de milioane de zloti (23 de milioane de dolari) și respectiv 55,5 milioane de zloti (14,5 milioane dolari)

Obligate să rezilieze acordurile

În urma deciziei, companiile sunt obligate să rezilieze acordurile pentru finanțarea Nord Stream 2, a spus UOKiK.

Gazprom a declarat că nu a încălcat reglementările antimonopol poloneze și va face apel.

„Hotărârea UOKiK încalcă principiile legalității, proporționalității și procesului echitabil, în timp ce mărimea fără precedent a amenzii este o dovadă a dorinței de a se opune implementării proiectului Nord Stream 2 prin orice mijloace”, a spus Gazprom.

UOKiK examinează proiectul de ani de zile

În august, Gazprom a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloti (peste 55 de milioane de dolari) pentru lipsa de cooperare în ceea ce privește proiectul.

„Lansarea NS2 va amenința continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a Poloniei. O creștere a prețului produsului este, de asemenea, foarte probabilă, creșterea urmând a fi suportată de consumatorii polonezi ”, a declarat Tomasz Chrostny, președintele UOKiK.

„Finalizarea acestui proiect de investiții crește dependența economică de gazul rusesc - nu numai în cazul Poloniei, ci și al altor state europene”, a spus Chrostny.

Gaz de la Gazprom 

Cea mai mare parte a gazului consumat în Polonia vine de la Gazprom, dar Varșovia și-a redus dependența prin achiziții de GNL, în special din Qatar și Statele Unite.

Construcția conductei Nord Stream 2, de 1.230 de kilometri, este completă, cu excepția unei secțiuni finale de aproximativ 120 km în apele daneze. Lucrările au fost întrerupte în decembrie, după ce compania Swiss-Dutch Allseas de instalare a conductelor a suspendat operațiunile din cauza sancțiunilor SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel