Pirtea, declarații explozive: Pot produce pericole pentru viețile oamenilor

Marilen Pirtea, președintele Comisiei de educație a PNL, susține că „talciocul certificatelor profesionale fără cursuri este ilegal și imoral”.

„Investigațiile de presă au dezvăluit recent faptul că se întâlnesc foarte des, în mai multe județe, companii de certificare și pregătire a personalului care aplică practici ilegale și imorale, "vânzând" certificate profesionale, recunoscute în Uniunea Europeană, situații necunoscute uneori, alteori ignorate de către Autoritatea Națională pentru Calificări, cea care autorizează aceste firme și care ține evidența diplomelor. Tolerând aceste situații, Ministerul Educației Naționale este coautor al gravelor deservicii ce ne sunt aduse tuturor de către firmele care eliberează certificate fără susținerea cursurilor și examinărilor, așa cum impun regulile și normele învățământului. În unele domenii, aceste practici pot produce pericole pentru viețile oamenilor, căci pregătirea neadecvată din domenii sensibile, așa cum este cel sanitar, spre exemplu, poate să ducă la mari neplăceri și la cazuri grave de malpraxis", declară deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de educație a PNL, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Școlile postliceale de asistente medicale pot genera, uneori, adevărate pericole la adresa pacienților, prin asistentele și asistenții cu diplome luate doar prin plata taxelor de școlarizare. Cazul este pe larg relatat de când televiziunea publică suedeză a prezentat situația unor asistente medicale nepregătite, provenite din România, generând o serioasă umbră de îngrijorare despre efectele negative ale libertății de circulație în piața europeană a muncii, dar mai ales despre sistemului privat de învățământ din România, certificat de Ministerul educației", explică liberalul Marilen Pirtea.

Semnal de gravă criză

„Conform studiilor ONU, între 2000 și 2017, țara noastră a avut cea mai mare creștere a stocului migrației dintre țările UE, cu o creștere de 287%. Pe primul loc în topul migrației specialiștilor se află cele 18.597 asistente medicale și cei 12.103 medici înregistrați în statisticile oficiale, după care urmează cadrele didactice, care sunt astfel pe locul al treilea, peste 6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori emigând din România și cerând recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene. Este un semnal de gravă criză a funcționării instituționale, a aplicării regulilor de control în sistemul de învățământ din România, dacă nu reușim să menținem un control strict al condițiilor de acordare a certificatelor nici măcar pe segmentul specialiștilor cu pregătire medie certificată, segment unde se numără cei mai mulți români plecați să lucreze în alte țări UE", subliniază deputatul Marilen Pirtea.

„Poate că este momentul ca mediul universitar din România să reacționeze față de pericolele și vulnerabilitățile pe care Ministerul Educației Naționale le generează prin lipsa aplicării standardelor în cazul școlilor profesionale. Una dintre soluțiile realiste este aceea de a aronda firmele abilitate în susținerea de cursuri postliceale în jurul universităților din principalele centre universitare ale țării, urmând ca programele lor de pregătire să fie supervizate de centrele pentru pregătirea personalului didactic aparținând universităților. Mai sunt posibile și alte formule prin care se poate optimiza calitatea pregătirii postliceale din aceste școli private. Cel mai important semnal public este, însă, prea puțin exprimat, este expresia de voință a ministerului pentru a face curățenie într-un adevărat hățiș de ilegalități. Acum sunt tolerate multiplele interese economice aflate în spatele emiterii ilegale a certificatelor de specializare profesională postliceală, iar calitatea pregătirii este grav neglijată, cu responsabilitatea directă a Ministerului Educației Naționale, prin Autoritatea Națională pentru Calificări", conchide deputatul Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel